Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orban: "Madžarsko državo Madžarom"

Deli na:
Orban: "Madžarsko državo Madžarom"

Foto: Getty Images

V madžarskem parlamentu se je včeraj začela razprava o ustavnih spremembah, ki ji je po referendumu predlagal premier Viktor Orban. V govoru je izpostavil, da je na Madžarskem prišlo do nastanka novega tabora, ki je nastal iz vrst pripadnikov zavrnitve begunskih kvot.

Orban je dejal, da je nov tabor "enoten, širok, raznolik in močan", saj ljudje menijo, da je suverenost Madžarske "spet v nevarnosti."

Tabor se nagiba k Evropi narodov, hkrati pa si želi ohraniti "Madžarsko državo Madžarom", je dejal Orban, ki je v parlamentu pozval politične stranke, naj pozabijo na pomisleke in podprejo njegove predloge, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Večina madžarskih volivcev je na nedavnem referendumu podprla idejo, da naj vsak narod odloča o svoji usodi, zato je tudi predlagal ustavne spremembe. Podporniki Evrope narodov želijo ohraniti raznolikost Evrope, medtem ko so zagovorniki Združenih narodov Evrope želijo znebiti narodov, je še menil Orban.

Ustavne spremembe temeljijo na zavezanosti "Evrope svobodnih narodov in zavezništva država in ne oblasti, ki jo nadzoruje Bruselj," je še dejal madžarski predsednik in dodal, da je referendum ustvaril širok spekter podpore za madžarsko suverenost, ki je v nevarnosti.

V predlaganih ustavnih sprememba piše, da tuji državljani ne morejo biti preseljeni na Madžarsko, predlaga tudi, da "oblika in struktura države, njeno ozemlje in ljudje pripadajo ustavni identiteti madžarskega naroda", česar ni mogoče spremeniti z amandmaji niti z zakonodajo od zunaj." Predlagajo tudi uvedbo načela, da je "temeljna dolžnost države, da ščiti madžarsko ustavno identiteto, ki izvira v njeni zgodovinski ustavi."

Koalicijska krščansko-demokratska ljudska stranka je izpostavila vrnitev h krščanskim koreninam ter da mora biti zaščita madžarske suverenosti glavni cilj. Predstavnik stranke Imre Vejkey je v razpravi kritiziral evropske voditelje, ki izkoreninjajo krščanske vrednote in se ne zavedajo, da se islam širi kot ogenj.

Vodja radikalne nacionalistične stranke Jobbik Gabor Vona je oporekal, da je oktobrski referendum ustvaril "nov enoten tabor." Ideji po referendumu manjka kredibilnosti, saj je večina Madžarov, ki je proti migrantskim kvotam, bojkotirala referendum. "Številni niso volili, ker nasprotujejo moči, ki jo ima Orban," je dejal. Vona je kljub temu dejal, da bo s stranko sodeloval v razpravi.

Ustavna dopolnila bodo po pričakovanjih v parlamentu brez težav sprejeta s potrebno dvotretjinsko večino, saj lahko Orbanova stranka Fidesz, ki ima v parlamentu večino, pričakuje podporo skrajno desne stranke Jobbik. Vona je že podprl predloge, a napovedal še nekatera dopolnila.

Namestnik vodje opozicijske socialistične stranke Laszlo Varga je dejal, da njegova stranka ne bo sodelovala pri sprejemanju ustavnih sprememb. Orbanov Fidesz po njegovem mnenju ni zadolžen, da predlaga spremembe. Premierja in vladajočo stranko je tudi obtožil, da se sklicujejo na glas manjšine. "To počne diktator. Prisili voljo manjšine, da deluje za lastni interes."

Parlament bo o ustavnih spremembah glasoval 8. novembra.