profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Olaf gre nad Schulza: up nemških socialdemokratov s težavami v Evropi

Deli na:
Olaf gre nad Schulza: up nemških socialdemokratov s težavami v Evropi

Foto: Profimedia

Olaf bo preiskal očitke na račun bivšega predsednika Evropskega parlamenta Schulza

Evropski urad za boj proti goljufijam (Olaf) bo preiskal očitke, da naj bi v Evropskem parlamentu v času, ko ga je vodil sedanji kanclerski kandidat nemških socialdemokratov Martin Schulz, prihajalo do nepravilnosti. Po poročanju medijev naj bi v času Schulzevega mandata prihajalo do vprašljivih napredovanj in izplačil premij.

Olaf bo sedaj proučil, ali poročanja medijev upravičujejo tudi sprožitev uradne preiskave, je za nemško tiskovno agencijo dpa dejala neimenovana predstavnica Olafa. Kot je dodala, morajo za sprožitev uradne preiskave obstajati zadostni indici o prevari, korupciji in drugih nezakonitih ravnanjih.

Po poročanju nemških medijev naj bi se Schulz, ko je bil predsednik Evropskega parlamenta, osebno zavzel za dodatne ugodnosti za svojega zaupnika Markusa Engelsa, ki je sedaj vodja Schulzove volilne kampanje. Prav tako naj bi Schulz oktobra 2015 pomagal tudi drugim sodelavcem do donosnih ugodnosti.



V Evropskem parlamentu po lasnih navedbah menijo, da Schulz kot predsednik Evropskega parlamenta ni storil ničesar nezakonitega, vendar to mnenje na noben način ni povezano z delom Olafa. Schulz sam se na domnevne očitke še ni odzval.

Z očitki na Schulzev račun naj bi se ukvarjala tudi komisija za nadzor proračuna v Evropskem parlamentu. Po poročanju dpa je komisija vodstvu Evropskega parlamenta že poslala obsežen vprašalnik, v katerem med drugim sprašujejo, zakaj je najmanj en član Schulzevega kabineta prejemal dodatek k plači v višini od 1300 do 2200 evrov, medtem ko običajno tovrstni dodatki znašajo okoli 500 evrov. Komisija naj bi odgovore prejela do 3. marca.

61-letni Schulz je bil predsednik Evropskega parlamenta od leta 2012 do začetka letošnjega leta. Konec januarja so ga nemški socialdemokrati (SPD) izbrali za svojega kanclerskega kandidata na jesenskih parlamentarnih volitvah v Nemčiji.