Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemška AfD v anketah prehitela SPD

Deli na:
Nemška AfD v anketah prehitela SPD

Foto: Reuters

Desna Alternativa za Nemčijo (AfD) je v javnomnenjskih raziskavah v Nemčiji prvič prehitela socialdemokrate (SPD). V anketi za največji nemški dnevnik Bild je namreč podporo AfD izreklo 16 odstotkov Nemcev, pol odstotne točke več kot SPD.

Padec podpore SPD se kar ne ustavi. Že na volitvah bundestaga septembra lani je stranka z 20,5-odstotno podporo zabeležila najslabši rezultat doslej, od takrat pa gre samo še navzdol.

Bild je izsledke v ponedeljek objavljene ankete, ki jo je zanj opravil javnomnenjski inštitut INSA, označil kot "grenak udarec" za SPD, medtem ko je prvi mož INSA Hermann Binkert ocenil, da konservativna unija CDU in CSU očitno ostaja še edina "resnično velika" stranka v Nemčiji.

V anketi, ki je bila opravljena od 16. do 19. februarja in je zajela 2040 Nemcev, je sicer podpora CDU narasla na 32 odstotkov. Zeleni so ohranili 13 odstotkov, Levici je podpora padla na 11 odstotkov, liberalcem (FDP) pa na devet odstotkov.



V SPD se je prav danes začelo glasovanje članov o vstopu v veliko koalicijo s konservativci kanclerke Angele Merkel. Več kot 463.000 članov stranke bo svoje glasove lahko oddalo po pošti do 2. marca. Vrh stranke, ki vodi kampanjo za že tretjo t. i. veliko koalicijo, je konec tedna izrazil prepričanje, da bo članstvo ta predlog kljub močnemu nasprotovanju zlasti pomladka SPD podprlo.

Kot sicer piše nemški Deutsche Welle, je bila odločitev vrha SPD za ponovno koalicijo z Merklovo očitno katalizator nadaljnjega upadanja javnomnenjske podpore stranki.

S tega vidika bi lahko najnovejša anketa dodatno pripomogla k temu, da bi člani to koalicijo zavrnili. A po drugi strani utegne biti njen učinek ravno nasproten, saj spričo slabih anket narašča strah v SPD pred morebitnimi predčasnimi volitvami, ki bi verjetno sledile v primeru zavrnitve velike koalicije.