profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova napoveduje pogajanja za jamajško koalicijo

Deli na:
Merklova napoveduje pogajanja za jamajško koalicijo

Angela Merkel - Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel (CDU) je prvič uradno napovedala pogajanja z liberalci (FDP) in Zelenimi o oblikovanju koalicije, ki se je je zaradi barv strank v javnosti prijelo ime jamajška.

Kot je dejala na današnjem srečanju s strankarskim podmladkom v Dresdnu, bodo pogajanja težka, a bi rada oblikovala vlado, na katero se je moč zanesti.

O vsebini koalicijske pogodbe bodo po njenih besedah odločali na izrednem kongresu CDU. Glede zahtev sestrske CSU pa je povedala, da bo naredila vse, kar je v njeni moči, da bi našli rešitev, pri kateri nobeni strani ne bo treba zatajiti same sebe, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

CDU je skupaj s sestrsko Krščansko socialno unijo (CSU), ki vlada na Bavarskem, na volitvah 24. septembra prejela 33 odstotkov glasov, sicer največ med vsemi strankami, a je to kar za 8,5 odstotne točke slabše kot pred štirimi leti. To je bil tudi drugi najslabši dosežek unije po drugi svetovni vojni. Zeleni so dobili 8,9 odstotka podpore, liberalci (FDP) pa so osvojili 10,7 odstotka glasov in se po štirih letih vračajo v bundestag.

Po mnenju analitikov se CDU/CSU, FDP in Zeleni na nekaterih programskih področjih močno razhajajo. Kot ena najbolj vročih tem v morebitnih koalicijskih pogajanjih omenjajo podnebno politiko, zapleteno utegne biti tudi usklajevanje pristopov k begunski in migracijski politiki ter pri evropskih politikah.

Jamajška koalicija je praktično edina možnost, ki je preostala Merklovi. Dosedanji koalicijski partnerji socialni demokrati (SPD) so namreč po volitvah sporočili, da zaradi zgodovinsko slabega rezultata - prejeli so 20,5 odstotka glasov - odhajajo v opozicijo.