profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Makedonija zaradi politične krize ostaja brez županov

Deli na:
Makedonija zaradi politične krize ostaja brez županov

Foto: Twitter

Makedonsko združenje občin je danes ponovno pozvalo sobranje, naj stranke dosežejo vsaj dogovor, ki bo zagotovil delovanje lokalnih oblasti.

Politična kriza v Makedoniji danes dobiva nov "dodatek"; ker parlament v Skopju zaradi blokade odločanja ni razpisal lokalnih volitev, bo z današnjim dnem potekel mandat vsem županom in občinskim svetom v državi, ki tako ne bodo smeli več opravljati rednih poslov vodenja občinskih institucij in služb, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Makedonsko združenje občin je danes ponovno pozvalo sobranje, naj stranke dosežejo vsaj dogovor, ki bo zagotovil delovanje lokalnih oblasti. Kot poroča Mia, je predsednik parlamenta Talat Xhaferi sklical sestanek predstavnikov parlamentarnih strank, da bi se dogovorili o podaljšanju mandata občinskim oblastem in o sklicu lokalnih volitev.


Zdaj že bivša vladna stranka VMRO-DPMNE je že predlagala, da bi volitve izvedli 2. julija. Lokalne volitve bi lahko izvedli tudi septembra ali oktobra, pri tem pa predlagajo tudi, da bi morda skupaj izvedli tudi predčasne parlamentarne volitve. Socialdemokrati (SDSM) na drugi strani predlagajo, da bi lokalne volitve izvedli jeseni, navaja Mia.

Zadnje lokalne volitve v 80 občinah v Makedoniji so potekale spomladi leta 2013 in glede na normalen potek dogodkov bi morali nove izvesti najkasneje v začetku maja. A zaradi politične krize v državi, ko predsednik države zaradi t. i. tiranske platforme še kar ni podelil mandata za sestavo vlade koaliciji pod vodstvom SDSM Zorana Zaeva in zaradi blokade v parlamentu, ni prišlo do sklica novih volitev.

Mandat lokalnih oblasti so skušali nekateri župani podaljšati tudi z zahtevo na ustavnem sodišču, ki je odločilo, da je to v izključni pristojnosti parlamenta v Skopju, še navaja Mia.