Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Le Penova o tekmecu: Z gospodom Macronom bi bil na pohodu islamizem

Deli na:
Le Penova o tekmecu: Z gospodom Macronom bi bil na pohodu islamizem

Foto: Profimedia

Francoska predsedniška kandidatka Marine Le Pen je svojega glavnega tekmeca, sredinskega Emmanuela Macrona, obtožila, da je do islamistov premehak.

"Z gospodom Macronom bi bil na pohodu islamizem," je Le Penova v mestu Perpignan kritizirala Macrona, vodjo stranke Na pohodu (En Marche).

Kandidatka Nacionalne fronte Le Penova je bila kritična do Macrona, ki je branil enega od nekdanjih vodilnih mož svoje kampanje. Mohamed Saou se je moral umakniti iz kampanje, potem ko je neka spletna stran objavila več njegovih starih objav s spletnega družbenega omrežja Facebook - v enem od njih je bil kritičen do satiričnega časnika Charlie Hebdo, ki je bil januarja 2015 tarča džihadističnega napada zaradi objave karikatur preroka Mohameda.

"Nikoli nisem bil in nikoli ne bom Charlie," je Saou zapisal septembra, pri čemer je imel v mislih slogan Je suis Charlie (Jaz sem Charlie), s katerim so ljudje po vsem svetu izražali solidarnost z napadenimi novinarji in se zavzemali za svobodo izražanja. Do tega zapisa je sicer prišlo, potem ko je Charlie Hebdo v karikaturi žrtve potresa v Italiji primerjal s testeninami.

V drugih zapisih je bil kritičen do odlokov oblasti nekaterih francoskih mest, ki so lani poleti na plažah prepovedale kopalne obleke burkini, prav tako je izrazil zaskrbljenost zaradi zaostrovanja odnosa do muslimanov po julijskem smrtonosnem napadu s tovornjakom v mestu Nica.



"Napravil je eno ali dve stvari, ki sta bili bolj ... radikalni. Sicer pa je dober človek," je Macron v petek dejal za radio Beur FM. Dodal je, da Saouja ni želel odpustiti.

Le Penova je te besede včeraj obsodila pred okoli tisočglavo množico in Macrona obtožila, da bi bilo njegovo predsedovanje podobno knjigi Michela Houellebecqa Soumission (Podreditev), ki govori o fikcijskemu islamističnemu predsedniku, ki se v Franciji povzpne na oblast.

Le Penova in Macron naj bi se najbolje odrezala v prvem krogu francoskih predsedniških volitev 23. aprila - vsak naj bi osvojil od 22 do 24 odstotkov glasov, kažejo ankete. V zadnjih dneh pa sta svoj položaj okrepila tudi kandidat radikalne levice Jean-Luc Melenchon in konservativni nekdanji premier Francois Fillon.

Vsekakor je moč pričakovati drugi krog volitev - najboljša kandidata iz prvega kroga se bosta znova pomerila 7. maja.