profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kim Jong Un spet izstrelil raketo

Deli na:
Kim Jong Un spet izstrelil raketo

Radioaktivno oblak bi se v 14 dneh razširil iz Pacifika tako nad Azijo kot nad ZDA. - Foto: Reuters

Severna Koreja je včeraj okoli 3. ure zjutraj po lokalnem času izstrelila novo balistično raketo, je potrdila južnokorejska vojska.

Gre za prvi tovrstni poskus v zadnjih dveh mesecih. Izstrelitev prihaja v luči novih ameriških sankcij zoper komunistično državo, ki jo je ameriški predsednik Donald Trump označil za sponzorko terorizma.

Severna Koreja je balistično raketo izstrelila nazadnje 15. septembra, kar je mednarodna skupnost pripisala zoper državo uvedenim sankcijam. Raketo so izstrelili iz severnokorejske province Južni Pjongan. Južna Koreja je že odgovorila z lastnim izstrelkom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Južnokorejski minister za združitev je sicer dejal, da so čez mejo opazili nenavadne aktivnosti, ki bi lahko nakazovale na potencialni raketni poskus. Pri izstrelku naj bi šlo za medcelinsko raketo, ki je poletela okoli 1000 kilometrov daleč. Po zadnjih informacijah je raketa padla v območje japonske ekonomske cone v Japonskem morju.

Japonska je najnovejši raketni poskus že obsodila. "Šlo je za nasilno dejanje, ki ga ne moremo tolerirati," je dejal japonski premier Šinzo Abe. "Ne bomo popustili takšnim provokativnim potezam," je še dodal Abe in napovedal "povečanje pritiskov". Tako so Japonska, ZDA in Južna Koreja že zahtevale sklic nujne seje varnostnega sveta ZN o novi severnokorejski izstrelitvi rakete. Sejo naj bi sklicali za sredo, navaja AFP.

Raketni poskus prihaja v luči novih sankcij, ki so jih ZDA proti Severni Koreji uvedle v pretekli teden v torek. Z njimi so želeli povečati pritisk na državo, da opusti svoj raketni in jedrski program. Pjongjang je sankcije označil za "resno provokacijo" in opozoril, da te ne bodo uspešne.



Komunistična država je sicer v septembru izpeljala svoj šesti in najodmevnejši raketni poskus, potem ko je izstrelila raketo čez Japonsko, še navaja AFP.

Ameriški predsednik Trump je severnokorejsko potezo komentiral z izjavo: "Poskrbeli bomo za to". Poudaril je, da ZDA severnokorejsko izstrelitev jemljejo zelo resno, da pa gre za situacijo, ki jo bodo ZDA "vzele v svoje roke", in da se nasprotovanje ZDA severnokorejskemu raketnemu programu ni spremenilo.

Skupaj s Trumpom je pred medije stopil tudi ameriški obrambni minister James Mattis. Ta je novinarjem pojasnil, da je tokratni izstrelek poletel višje kot kateri koli od prejšnjih severnokorejskih poskusov. Ocenil je še, da tokratna izstrelitev pomeni grožnjo mednarodnemu miru in varnosti.

Ameriški zunanji minister Rex Tillerson je poudaril, da je diplomacija glede Severne Koreje "za zdaj" še mogoča ter da ZDA ostajajo zavezane iskanju mirne rešitve za jedrsko razorožitev in zaustavitev vojaških dejanj Severne Koreje. Mednarodno skupnost je pozval k novim ukrepom zoper Severno Korejo, pa tudi h krepitvi pomorske varnosti, vključno s pravico do prestrezanja plovil, ki prevažajo blago v Severno Korejo in iz nje.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pa je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejal, da nov severnokorejski poskus spodkopava regionalno in mednarodno varnost, Pjongjang pa bi se moral znova angažirati za verodostojen dialog z mednarodno skupnostjo.