profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Izjava o kondomih

Deli na:

Več kot 52 odstotkov Italijanov v celoti zavrača trditev papeža Benedikta XVI., da uporaba kondomov poslabšuje problem aidsa, ki jo je izrekel na nedavnem obisku v Afriki, kaže anketa, ki jo je pred dnevi objavil italijanski dnevnik La Repubblica.

Več kot 52 odstotkov Italijanov v celoti zavrača trditev papeža Benedikta XVI., da uporaba kondomov poslabšuje problem aidsa, ki jo je izrekel na nedavnem obisku v Afriki, kaže anketa, ki jo je pred dnevi objavil italijanski dnevnik La Repubblica.

Samo 19,6 odstotka Italijanov se s papeževo izjavo strinja, v celoti pa samo štirje odstotki, kaže anketa, ki jo je izvedel Demos med 18. in 23. marcem. 52,3 odstotka vprašanih pa je zatrdilo, da imajo povsem drugačno mnenje od papeža, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Papež Benedikt XVI. je na poti v Kamerun minuli teden novinarjem dejal, da aidsa ni mogoče premagati z razdeljevanjem kondomov, pač pa sta potrebna "duhovno in človeško prebujenje" ter "sočutje s trpečimi". Aids je "tragedija, ki je ni mogoče preseči samo z denarjem niti z razdeljevanjem kondomov, ki, prav nasprotno, samo povečujejo probleme," je dejal. Zaradi izjave je naletel na ostre kritike organizacij, ki si prizadevajo za boj proti aidsu, pa tudi več držav, saj se bojijo, da bi lahko papeževa izjava škodovala prizadevanjem v boju proti tej smrtonosni bolezen. Izjava je še toliko bolj sporna, ker je bil na poti v Afriko, kjer je z virusom HIV ali z aidsom okuženih 22 milijonov ljudi, kar pomeni dve tretjini vseh primerov na svetu.

Kljub omenjenemu ima skoraj 55 odstotkov Italijanov še vedno zaupanje v papeža, kaže anketa, v kateri so Italijane vprašali še o nekaj za Vatikan občutljivih temah. Tako je 58,1 odstotka vprašanih izrazilo naklonjenost temu, da bi imeli homoseksualni pari enake pravice kot poročeni. Kar 80 odstotkov vprašanih je naklonjenih umetni oploditvi, 78,1 odstotka pa jih podpira zakon, ki bi na smrt bolnim omogočil, da jih ne bi zdravili proti njihovi volji.

Anketo so izvedli na dveh vzorcih ljudi, v enem je sodelovalo 400 ljudi, v drugem 1277, še poroča AFP.