sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

skrito-v-raju Njena.si

Markov oče skupaj z gledalci izvedel skrivnost ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

IS prevzela odgovornost za napad, turške oblasti še naprej krivijo PKK

Deli na:
IS prevzela odgovornost za napad, turške oblasti še naprej krivijo PKK

Odgovornost za eksplozijo avtomobila bombe, ki je v petek odjeknila v turškem mestu Diyarbakir, je v noči na včeraj prevzela skrajna skupina Islamska država.

Turške oblasti vseeno vztrajajo, da za napadom stoji prepovedana Kurdska delavska stranka (PKK).

V napadu, do katerega je prišlo nekaj ur po pridržanju vodilnih članov prokurdske Ljudske demokratske stranke (HDP), je po najnovejših podatkih umrlo 11 ljudi, ranjenih jih je bilo več kot 100.

Turški premier Binali Yildirim je za eksplozijo, ki je odjeknila v bližini policijske postaje, okrivil PKK. Dejal je, da je PKK znova pokazala svoj "umazan obraz", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovna agencija Amak, ki je blizu IS, pa je kasneje sporočila, da za napadom stojijo borci skrajne skupine. Ob sklicevanju na "notranji vir" je agencija Amak navedla, da so borci IS sprožili z eksplozivom naložen avtomobil, parkiran pred uradom turške policije v Diyarbakirju.

Urad lokalnega guvernerja v Diyarbakirju je včeraj nato izdal novo izjavo, v kateri vztraja, da je napad delo PKK. To naj bi ugotovili na podlagi prestreženih radijskih pogovorov. Tri tone eksploziva naj bi aktiviral operativec PKK s tajnim imenom Kemal.



"Ta informacija jasno kaže, da je napad izvedla separatistična teroristična organizacija," so vztrajali v uradu.

Če bi napad izvedla IS, bi bil to prvi napad v Turčiji, za katerega bi skupina prevzela odgovornost. V preteklosti so jo sicer že krivili za napade na kurdske aktiviste, turiste in na istanbulsko letališče.

Turško sodišče je medtem po celodnevnih zaslišanjih odredilo uradno aretacijo sopredsedujočih HDP Selahattina Demirtasa in Figen Yüksekdag ter še sedmih drugih članov, ki so jih pridržali v noči na petek. Demirtasa so obtožili članstva v oboroženi skupini, Yüksekdagovo pa teroristične propagande za skupino. Vsi tako ostajajo v priporu, poroča turška tiskovna agencija Anadolu.

Turško notranje ministrstvo je navedlo, da je bilo v seriji racij skupaj pridržanih 12 poslancev tretje največje stranke v turškem parlamentu, za še štiri so bili izdani nalogi za pridržanje. Aretacije so obsodili predstavniki Evropske unije, Sveta Evrope in tudi ZDA.

Ankara sicer že nekaj časa vztraja, da je HDP podaljšek prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK). HDP te trditve označuje za politično motivirane in navaja, da je bilo od julija lani pridržanih več kot 5000 oseb, povezanih s stranko, več kot 1000 jih je bilo uradno aretiranih zaradi različnih obtožb, tudi terorizma.