profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvati slavijo zmago v Nevihti, Srbi kritizirajo "ustaški režim"

Deli na:
Hrvati slavijo zmago v Nevihti, Srbi kritizirajo "ustaški režim"

Foto: Reuters

V Kninu na Hrvaškem potekajo slovesnosti ob dnevu zmage, domovinske hvaležnosti in veteranov ter 22. obletnici vojaške operacije Nevihta.

V Kninu, nekdanjem središču srbskega upora na Hrvaškem, se mudi celoten hrvaški državni vrh. Po navedbah policije se je zbralo okoli 8000 ljudi. V Srbiji se medtem spominjajo trpljenja in pregona Srbov.
 
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je na proslavi na kninski trdnjavi poudarila, da "se ob slavju te velike zgodovinske zmage zavedamo, da nas ta tako moralno kot politično obvezuje k odpuščanju in spravi", poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Ob tem je se je spomnila vseh, ki so v času domovinske vojne in operacije "padli za svobodo in neodvisnost Hrvaške".

Izrazila je tudi žalovanje zaradi vseh trpečih Srbov in poudarila, da hrvaški narod ni želel vojne in da se ne veseli nikogaršnjega trpljenja. "Hrvaška se tudi danes brez primere v zgodovini trudi, da bi z lastnimi sredstvi zagotovila življenjske pogoje vsem, ki se želijo vrniti," je izpostavila.

To počne ob zavedanju, da je treba zapreti temne strani zgodovine in se usmeriti h gradnji prihodnosti. Zato želi Hrvaška ob popolni zaščiti državnih in nacionalnih interesov ter izgradnji korektnih dvostranskih odnosov aktivno in konstruktivno podpreti vstop Srbije, BiH in drugi kandidatk v Evropsko unijo, je dejala.

Hrvaški premier Andrej Plenković je medtem pozval k slogi, s katero so v 90. letih dosegli zmago in svobodo. "To je bila prelomnica, ki si jo bomo zapomnili kot največjo zmago sodelovanja med hrvaško vojsko in policijo," je poudaril.

Kot je še dejal, je Hrvaška svobodna, danes pa je tudi članica EU in zveze Nato, vendar ni nič od tega veličastnejše od zmage v domovinski vojni in operaciji Nevihta, v kateri je bil osvobojen velik del Hrvaške. Veliko Srbov je zapustilo državo, del njih se je vrnil, ta proces pa je treba nadaljevati, je dodal.

Poudaril je, da je Nevihta "preprečila še eno Srebrenico". Spomnil se je tudi vseh, ki so umrli v domovinski vojni, še navaja Hina.

K slogi "brez ozira na naše razlike in različne svetovnonazorske poglede" pa je pozval tudi predsednik sabora Gordan Jandroković. "Hrvaška je naša skupna država, ki jo moramo skupaj graditi," je izpostavil.

Opozoril je še na nove varnostne grožnje. "Vzpostaviti moramo varnostni sistem, ki bo pripravljen odgovoriti na vse grožnje," je poudaril.

Predsednica države ter predsednika vlade in parlamenta so že pred tem skupaj z županom Šibeniško-kninske županije Goranom Paukom, kninskim županom Markom Jelićem in predstavniki združenja veteranov domovinske vojne položili venec pri spomeniku Nevihti na Trgu Anteja Starčevića v Kninu. Padlih veteranov so se spomnili tudi z minuto molka in molitvijo.

Predstavniki državnega vrha so spregovorili na proslavi na kninski trdnjavi, na kateri je prvi predsednik demokratične Hrvaške Franjo Tuđman avgusta 1995 postavil hrvaško zastavo, potem ko so hrvaške vojaške sile v nekaj dneh osvobodile večino območij, ki so jih srbski uporniki zasedli leta 1991.



Pred nagovori so dvignili hrvaško zastavo, ob tem pa so prebrali tudi imena 238 umrlih in dveh pogrešanih hrvaških vojakov. Po dvigu zastave so v zrak spustili 22 belih golobov, ki so simbolizirali 22. obletnico operacije, izstrelili pa so tudi 22 topovskih salv.

Med dogodkom na kninski trdnjavi so prvič javno predstavili tudi nove hrvaške helikopterje kiowa OH-58, ki so nad Kninom leteli skupaj z ostalimi letali hrvaškega vojaškega letalstva.

S trdnjave so se nato udeleženci skupaj s svečanimi enotami hrvaške vojske, veteranov in zgodovinskimi hrvaškimi vojaškimi enotami napotili v kninsko cerkev, v kateri bo potekala maša za domovino. Proslavo bodo zaključili s koncertom zagrebške rock skupine Prljavo kazalište.

Po navedbah kninske policije se je na slovesnostih v Kninu zbralo okoli 8000 ljudi, navaja Hina.

Padlih veteranov so se spomnili tudi v številnih drugih hrvaških mestih, med drugim v Zagrebu, Pulju in Vukovarju.

V Slunju bo zvečer nastopil sporni pevec Marko Perković Thompson, čigar nastop bo - tako kot številne druge podobne prireditve - sofinanciralo ministrstvo za veterane. Srbija je zaradi financiranja Thompsonovega nastopa Hrvaško kritizirala.

V Srbiji, kjer v Nevihti vidijo največje etnično čiščenje v Evropi po drugi svetovni vojni, se medtem spominjajo trpljenja in pregona Srbov. S hrvaškega ozemlja naj bi bilo pregnanih okoli 200.000 Srbov, okoli 2000 pa naj bi jih umrlo. Žrtev se bodo spomnili z mašami v Beogradu in drugih srbskih mestih, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Srbski obrambni minister Aleksandar Vulin je danes za srbski javni radio RTS dejal, da srbski predsednik Aleksandar Vučić vodi politiko sprave, dogovora in miru, vendar pa pogosto nima sogovornika na drugi strani.

Poudaril je, da je "režim, ki iz Nevihte naredi humanitarno operacijo, ustaški režim in režim, ki ga ne morete razumeti", še navaja Tanjug.

Žrtev so se spomnili tudi v Banja Luki v Republiki Srbski, kjer so položili vence pri spomeniku umrlim Srbom iz Republike Srbske.

Po hrvaških virih je sicer v času Nevihte državo zapustilo približno 90.000 hrvaških Srbov. Nazaj na Hrvaško naj bi se jih po vojni vrnilo le nekaj deset tisoč.