Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvati: Lipicanec je hrvaška pasma konj, dali ga bomo na znamke

Deli na:
Hrvati: Lipicanec je hrvaška pasma konj, dali ga bomo na znamke

Foto: Bobo

Hrvaška pošta je objavila razpis za likovno upodobitev priložnostnih poštnih znamk, eno od njih pa namerava posvetiti tudi lipicancu, za katerega navaja, da je hrvaška pasma konj, poroča Dnevnik.

Do poteze Hrvaške pošte je kritičen avtor uredbe o geografski zaščiti lipicanca Bojan Pretnar, na ministrstvu in Kobilarni Lipica pa jih ne moti.

Strokovnjak za intelektualno lastnino in avtor uredbe o geografski zaščiti lipicanca Pretnar hrvaški razpis ocenjuje kot sporen. Po njegovem mnenju namreč pomeni kršitev zaščite lipicanca, čeprav ga že več kot tri desetletja redijo tudi na Hrvaškem.

"To dejstvo nikakor ne pomeni pravice, da si pasmo kot izvorno domačo pasmo lipicanec lahko prilasti katera koli država v kateri redijo lipicance," je dejal za Dnevnik. Prepričan je, da bo Hrvaška kršila svoje mednarodnopravne obveznosti, če te navedbe ne bo umaknila.



V Kobilarni Lipica medtem ocenjujejo, da pobuda Hrvaške pošte ni v nasprotju z vlado uredbo o geografski označbi lipicanec. Tako v Lipici kot na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pravijo, da so različne oblike promocije lipicanca pogosta praksa v državah nekdanje avstro-ogrske monarhije, kjer redijo te konje. V Sloveniji je denimo upodobljen na kovancu za 20 centov.

S promocijo lipicanca in znamko se namerava Hrvaška pokloniti 510. obletnici kobilarne v Đakovu, so za časnik pojasnili v Lipici in na ministrstvu.

Hrvaška kobilarna in Kobilarna Lipica sicer dobro sodelujeta, med drugim tudi v mednarodnem projektu vpisa tradicionalne reje lipicancev na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. V projekt so vključene še kobilarne Piber, Szilvasvarad in Topolcianky. Slovenija s Kobilarno Lipica ima status vodilnega partnerja, še poroča Dnevnik.