cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvate razburja afera z zastavo in predsednico

Deli na:
Hrvate razburja afera z zastavo in predsednico

Foto: Facebook

Med obiskom Kanade so Kolindo Grabar-Kitarović fotografirali ob zastavi, na kateri je grb, kot so ga uporabljali v času ustaške NDH.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je prejšnji teden obiskala Kanado, kjer se je srečala tudi s hrvaškimi izseljenci. Obisk bi medijsko minil precej neopaženo na Hrvaškem, če hrvaška skupnost v Kanadi ne bi objavila fotografije z nasmejano hrvaško predsednico, ki drži zastavo, na kateri je grb, kot so ga uporabljali v času ustaške NDH.

Na zastavi je sporen hrvaški grb, ki se začne s prvim belim kvadratom, kar je bilo značilno za ustaški režim v Neodvisni državi Hrvaški (NDH). Sodobna hrvaška država se je odločila za prvi rdeči kvadratek, uradni državni grb pa ima tudi krono s petimi polji, ki simbolizirajo hrvaške zgodovinske regije, česar sporna zastava ne vsebuje.

Fotografija, na kateri je skupina Hrvatov iz Kanade, ki so skupaj z Grabar-Kitarovićevo pred seboj izobesili sporno zastavo, ki je objavljena na Facebook profilu Croatia Links, je povzročila številne komentarje. Na Hrvaškem je slišati kritike, kot tudi podporo predsednici.

"Ne vidimo nič spornega v tem, takšna zastava je plapolala pred hrvaškim saborom leta 1990. Stališče predsednice o fašistični NDH je jasno in ga je večkrat tudi povedala," so odgovorili v uradu hrvaške predsednice za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1.



Uporabnik Facebooka, ki je objavil fotografijo, je potrdil, da je Grabar-Kitarovićeva osebno dovolila, da so jo fotografirali z zastavo v roki. Pojasnil je, da je zastavo kupil v trgovini sredi Zagreba, ko so še bile te zastave v uradni uporabi.

Sporna hrvaška zastava je ena izmed različic hrvaške državne zastave, s katero so konec maja 1990 zamenjali nekdanje zastave Socialistične republike Hrvaške, a zastava s prvim belim kvadratom v grbu tudi takrat ni bila povsem v skladu s hrvaško ustavo, obenem pa je spominjala na NDH.

Hrvaška je zakon o državnemu grbu, zastavi in himni sprejela decembra 1990, ko so med drugim določili, da ima grb 25 kvadratov in da se začne z rdečim.

Grb z belim začetnim kvadratom pa je videti večinoma na zastavah hrvaških izseljencev, ki ne uporabljajo uradne hrvaške zastave, temveč povzdigujejo NDH.