sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bruselj po menjavi oblasti končuje postopek proti Poljski

Deli na:
Bruselj po menjavi oblasti končuje postopek proti Poljski

Fotografija je simbolična. - Foto: Pixabay/Karolina Grabowska

Evropska komisija namerava zaključiti postopek, ki ga je leta 2017 zaradi skrbi na področju vladavine prava sprožila proti Poljski, so sporočili danes v Bruslju. Ocenila je namreč, da ni več očitnega tveganja za resno kršenje vladavine prava na Poljskem.

Poljska je sprožila vrsto zakonodajnih in nezakonodajnih ukrepov, da bi naslovila skrbi na področju neodvisnosti sodstva, priznala je primarnost prava EU in se zavezala implementaciji vseh sodb Sodišča EU in Evropskega sodišča za človekove pravice, so zapisali na komisiji.

Komisija je pri oceni tveganja za kršenje vladavine prava upoštevala februarja predstavljeni poljski akcijski načrt za obnovitev vladavine prava v državi in prve konkretne korake za izpolnitev tega načrta.


"Komisija na podlagi tega sklepa, da ni več očitnega tveganja za resno kršenje vladavine prava," so sporočili. Bruselj je Svet EU in Evropski parlament obvestil, da namerava umakniti svoj predlog iz decembra 2017, v katerem je predlagal sprožitev 7. člena pogodbe EU. Ta v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic članici, ki krši temeljna evropska načela.

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova bo oceno državam članicam predstavila na zasedanju ministrov za evropske zadeve čez dva tedna. Zatem namerava komisija uradno umakniti t. i. obrazloženi predlog v okviru 7. člena pogodbe EU, s čimer bo postopek uradno zaključen. Pri tem bo upoštevala opažanja držav članic.

"Danes Poljska odpira novo poglavje. Menimo, da je mogoče po več kot šestih letih zaključili postopek po 7. členu. Čestitam premierju Donaldu Tusku in njegovi vladi za ta pomemben preboj. To je rezultat njihovega trdega dela in odločnih reformnih prizadevanj. Obnova vladavine prava na Poljskem je odlična za Poljake in za našo unijo kot celoto," je ob tem povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.