Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hamasovi teroristi so izraelske vojake lovili z lažnimi profili žensk

Deli na:
Hamasovi teroristi so izraelske vojake lovili z lažnimi profili žensk

Foto: arhiv Reporterja

Člani Hamasa so v stik z izraelskimi vojaki prišli prek Facebooka, kjer so se pretvarjali, da so privlačne mlade ženske.

Izraelska vojska je v sredo sporočila, da je razkrinkala spletno prevaro borcev palestinskega gibanja Hamas, ki so za izraelskimi vojaki vohunili z vdiranjem v njihove mobilne telefone, potem ko so se na spletnih družbenih omrežjih izdajali za privlačne ženske.

Člani Hamasa, ki nadzoruje obubožano palestinsko enklavo Gaza, Izrael in zahodne države pa ga uvrščajo med teroristične organizacije, so v stik z izraelskimi vojaki prišli prek Facebooka, kjer so uporabili lažne profile, s katerimi so jih zvabili v spletni pogovor s privlačnimi mladimi ženskami, ki to v resnici seveda niso bile, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Te nove prijateljice na Facebooku so nato vojake zaprosile, naj si na mobilne telefone naložijo aplikacijo, prek katere da bodo lažje komunicirale. Ta aplikacija pa je, kot je ugotovila izraelska vojska, telefone vojakov spremenila "v osebni vir informacij teroristične skupine".



Z aplikacijo je namreč lahko Hamas dostopal do kontaktov v telefonih, njihove lokacije, drugih aplikacij, fotografij in dokumentov, pa tudi do video posnetkov in zvoka, piše na uradnem blogu izraelske vojske. Po poročanju britanskega BBC je sporno aplikacijo naložilo več deset vojakov. A po navedbah predstavnika vojske se Hamas ni dokopal do kakšnih pomembnih skrivnosti.

Večina prizadetih vojakov je bila nižjega ranga, Hamas pa naj bi zanimale informacije o izraelskih vojaških vajah, enotah in oborožitvi okoli Gaze, je dodal neimenovani vojaški vir. Razkril je še, da so fotografije, uporabljene v Hamasovi prevari, last resničnih žensk, katerih fotografije in osebni podatki so bili ukradeni z njihovih spletnih profilov.

Vojska je vojakom ob odkritju prevare priporočila, da naj si na telefone ne nalagajo ničesar, kar bi prihajalo do sumljivega vira, in da naj izklopijo GPS, ko telefon ni v uporabi.