Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Dubrovniški župnik obsojen na štiri leta in pol zapora, ker je do smrti pretepel napadalca

Deli na:
Dubrovniški župnik obsojen na štiri leta in pol zapora, ker je do smrti pretepel napadalca

Foto: Arhiv Reporterja

Sodišče v Dubrovniku je danes 44-letnega duhovnika Ivana Sinanovića obsodilo na štiri leta in pol zapora zaradi uboja predsednika občinskega sveta Banićev Marka Kraljevića. Sinanović je konec maja lani do smrti pretepel Kraljevića, potem ko je ta vinjen vdrl v župnišče v Banićih in fizično napadel župnika.

Kot je trdilo tožilstvo, je Kraljević v župnišču vpil in grozil ter župnika s pestjo udaril v obraz. Ta se je razjezil in nekajkrat udaril napadalca s pestjo v glavo. Kraljeviću je prizadel hude poškodbe, zaradi katerih je ta umrl.

Sinanović se je branil, da se ne počuti odgovornega za Kraljevićevo smrt, saj da ga ni imel namena umoriti, ampak le onesposobiti. Med drugim je dejal, da je Kraljeviću poskusil pomagati, ko je obležal na tleh.

Današnja obsodba ni pravnomočna in župnikovi odvetniki so že napovedali pritožbo. Sinanović bo na pravnomočno razsodbo lahko počakal na prostosti. Za uboj je na Hrvaškem sicer zagrožena zaporna kazen od treh do desetih let.

Sinanović je hrvaški javnosti znan tudi kot motorist ter po svojih tetovažah in uhanih. Za medije je lani povedal, da je bil med vojno pripadnik hrvaške vojske in se je takrat odločil, da bo, če bo preživel, postal duhovnik.

Maturiral je na srednji teološki šoli v Zagrebu. Teologijo je nato končal v Ljubljani, kjer je med drugim skrbel za brezdomce, ki so se zbirali v eni od ljubljanskih cerkva. Povedal je še, da je brezdomce med drugim redno strigel in da ga je takratni ljubljanski nadškof Franc Rode določil, da bo tudi njegov frizer.

V Sloveniji je Sinanović spoznal duhovnika iz Župe Dubrovačke, ki mu je predlagal, naj pride službovat na območje Dubrovnika, saj jim je primanjkovalo duhovnikov. V Dubrovniku so ga leta 2004 tudi posvetili.