Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Delegati nemške AfD zavrnili ukinitev dvojnega vodstva

Deli na:
Delegati nemške AfD zavrnili ukinitev dvojnega vodstva

afd plakat volitve - Foto: Reuters

Na kongresu Alternative za Nemčijo, ki se je danes začel v Hannovru, so delegati odločali tudi o spremembi ureditve, po kateri ima stranka dve vodji.

Za spremembo je glasovalo 50,8 odstotka delegatov, proti pa 48,4 odstotka, a bi zagovorniki enega vodje za uspeh potrebovali dvotretjinsko večino.

Zagovorniki spremembe so svoje stališče po poročanju nemške tiskovne agencije dpa utemeljevali s tem, da med vodjema lahko pride do nesoglasij. Če bi bila na čelu stranke le ena oseba, bi to po njihovih besedah tako olajšalo njeno delo.

Okoli 600 delegatov bo tako na dvodnevnem kongresu znova volilo dve vodji. Potem ko je ena od sovodij Frauke Petry po volitvah nepričakovano izstopila iz stranke, je njen edini vodja Jörg Meuthen, ki vsebinsko zagovarja gospodarsko liberalno krilo, a se spogleduje z desnim.

Za AfD je to prvi kongres po parlamentarnih volitvah, na katerih je prejela skoraj 13 odstotkov glasov. Osrednja točka kongresa tretje največje stranke v parlamentu bo prav izvolitev novega vodstva.

Medtem ko je ponovna izvolitev Meuthna že praktično zagotovljena, še ni popolnoma jasno, kdo bo drugi vodja. Zaenkrat je svojo kandidaturo za ta položaj razkril vodja berlinske AfD Georg Pazderski, zelo verjetno pa se bo za ta položaj potegoval še kdo.

Meuthen je v uvodnem nagovoru zbrane na kongresu danes pozval k domoljubni politiki za Nemčijo. "V tej deželi smo edini, ki to počnemo," je dejal. Nemški kanclerki Angeli Merkel je očital, da je politično povsem odpovedala. Poudaril je, da AfD kot tretja najmočnejša stranka v parlamentu ni več drugorazredna.

Kongres naj bi bil zelo buren, saj se v njej bije boj med dvema kriloma - desnim, ki je proti globalizaciji in zagovarja nacionalistična stališča, ter bolj pragmatičnim, gospodarsko liberalnim. Potem ko sta iz stranke izstopila Petryjeva in njen soprog Marcus Pretzell, ki sta veljala za osrednja zmerna predstavnika stranke, se AfD pomika vedno bolj v desno.

Meuthen je izrazil prepričanje, da bodo volitve potekale mirno in brez sporov, saj so po njegovih besedah v dobrih dveh letih postali zrelejši in pametnejši.

Kongres stranke poteka v času negotovosti, saj se v Nemčiji več kot dva meseca po volitvah še vedno dogovarjajo o oblikovanju koalicije. Spremljajo ga tudi protesti - zborovanja proti Afd, ki se je začelo pred kongresnim centrom, se je po podatkih policije danes dopoldan udeležilo okoli 6000 protestnikov.