profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Boris Johnson je Hollanda primerjal z nacističnimi kapoti

Deli na:
Boris Johnson je Hollanda primerjal z nacističnimi kapoti

Foto: Bobo

Britanski zunanji minister Boris Johnson je francoskega predsednika Francoisa Hollanda primerjal s pazniki v nacističnih taboriščih med drugo svetovno vojno.

Hollande je sicer večkrat opozoril, da bo Velika Britanija za izstop iz EU plačala, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Če želi Hollande vsakemu, ki izbere pobeg, naložiti kaznovanje z udarci, kakršno je v filmu o drugi svetovni vojni, potem mislim, da to ni pot naprej. Mislim, da to ni v interesu naših prijateljev in partnerjev," je povedal na konferenci v Indiji.

Številni so njegove besede razumeli kot primerjavo med britanskim izstopom iz EU in filmom Veliki pobeg, v katerem britanski vojni zaporniki načrtujejo pobeg iz nacističnega taborišča.

Johnson je ob tem dejal še, da francoski predsednik Otoka zaradi izstopa iz povezave ne sme kaznovati. Po poročanju britanskih medijev je britanski zunanji minister s tem odgovoril na besede enega od Hollandovih svetovalcev, ki je dejal, da francoski predsednik Veliki Britaniji ne bo pripravljen dati boljšega dogovora izven enotnega trga, kot je v njem.

Tiskovna predstavnica britanske premierke Therese May je ob tem dejala, da gre za "teatralno primerjavo". Kot je poudarila, ni hotel nikogar primerjati z nacistom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednica britanske vlade, ki namerava 50. člen lizbonske pogodbe sprožiti do konca marca, je sicer v torek napovedala "čisti" brexit, torej popolno ločitev Otoka od struktur Evropske unije. To med drugim pomeni odhod iz enotnega trga EU in uvedbo omejitev za priseljevanje.