cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bolniki pozor! Muslimanske medicinske sestre si ne umivajo rok!

Deli na:
Bolniki pozor! Muslimanske medicinske sestre si ne umivajo rok!

Foto: iStock

Velika Britanija se je še enkrat več uklonila islamu in šeriatskemu pravu - Muslimanskim medicinskim sestram je zdaj uradno dovoljeno, da si pred operacijo ne umijejo rok - Muslimanke namreč menijo, da umivanje rok v javnosti ogroža njihovo skromnost - Noro!

Potem ko je pred leti prišlo v javnost, da si muslimanske medicinke sestre ne želijo umivati rok niti pred operacijami, so v Veliki Britaniji v zvezi s tem potekale vroče debate. Britanski Telegraph je leta 2008 poročal o številnih primerih, ko so ženske iz verskih razlogov zavrnile, da bi si umile roke in rokave zavihale do komolcev. Takrat so zdravniška združenja na otoku skočila pokonci, saj so menila, da je osebna higiena zdravstvenega osebja pogoj za preprečitev širjenja okužb. To se je zgodilo potem, ko so tudi nekatere študentke na medicinskih fakultetah zavrnile zahtevo profesorjev, da bi se umivale pred zdrastvenimi posegi, ko so opravljale prakso.

Zdaj so oblasti muslimanom še enkrat več popustile, poroča portal Freedom Daily. Oblasti po novem dovolijo, da muslimanske medicinske sestre sodelujejo pri zdravniških posegih, čeprav si pred tem ne umijejo rok. Zahteve muslimank temeljijo na šeriatskem pravu, saj naj bi umivanje rok škodovalo ženski skromnosti. Medicinske sestre, ki so muslimanke, naj bi po novem nosile rokavice za enkratno uporabo, vendar strokovnjaki opozarjajo, da bi si morale v vsakem primeru prej umiti roke in jih razkužiti.

Javnost meni, če umivanje rok v javnosti ni v skladu s pravili njihove vere, naj muslimanke pač ne opravljajo poklica medicinskih sester, ne pa da tako ogrožajo zdravje bolnikov.