Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bivšo ukrajinsko premierko Timošenkovo premestili iz zapora v bolnišnico

Deli na:

Nekdanjo ukrajinsko premierko Julijo Timošenko, ki v Harkovu na vzhodu Ukrajine prestaja sedemletno zaporno kazen, so zaradi bolečin v hrbtu v petek odpeljali v bolnišnico. "Po preučitvi sklepov nemških zdravnikov je Timošenkova izrazila željo, da začne zdravljenje v kliniki v Harkovu, ki ji je bila priporočena," so danes sporočili iz zapora.

Po navedbah očividcev so ponjo v ženski zapor v Harkovu pozno zvečer prišli dve rešilni vozili in štirje policijski avtomobili, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Timošenkovo že dlje časa pestijo zdravstvene težave. Ukrajinsko generalno tožilstvo je na začetku tega meseca ugodilo prošnji stranke Timošenkove, Domovina, da nekdanjo premierko zaradi bolečin, ki ji jih je povzročil zdrs medvretenčne ploščice, zdravijo zunaj zapora. Nekdanja voditeljica ukrajinske oranžne revolucije je sicer zaprosila za zdravljenje na nemški kliniki.


Njen odvetnik je danes izrazil dvom, da je dejansko pristala na zdravljenje v bolnišnici v Harkovu. Kot je poudaril Sergij Vlasenko za AFP, so jo v bolnišnico premestili sredi noči in ob začetku vikenda, ko se ne bo mogla sestati s svojimi odvetniki. Tudi njena stranka Domovina se je v sporočilu za javnost vprašala, zakaj so jo "v skladu z najboljšo totalitarno tradicijo premestili sredi noči".

Timošenkovo so oktobra lani obsodili zaradi zlorabe pooblastil pri sklepanju pogodbe z Rusijo o uvozu zemeljskega plina leta 2009, ko je zasedala premierski položaj. Zaradi obsodbe na sedem let zapora je bil Kijev tarča številnih kritik, med drugim iz Bruslja, kjer so opozorili, da je bil proces zoper nekdanjo premierko politično motiviran.

Na sodišču v Harkovu se je ta teden začel še en sodni proces proti njej. V novem primeru Timošenkovo bremenijo utaje davkov in poneverb v času, ko je vodila državno elektrodistribucijsko podjetje v 90. letih minulega stoletja. 51-letni opozicijski voditeljici tako grozi 12 let zapora.