cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriški Slovenec Joe Valencic: Ponosni smo na Cleveland in Melanijo

Deli na:
Ameriški Slovenec Joe Valencic: Ponosni smo na Cleveland in Melanijo

Foto: Primož Lavre

Znani ameriški Slovenec iz Clevelanda Joe Valencic pravi, da je ponosen na svoje mesto, ki te dni prvič po osmih desetletjih gosti nacionalno konvencijo republikanske stranke, čeprav sam ni republikanec in ne more poslušati govorov. Poslušal pa je govor Melanie Trump in ga ocenil kot dobrega, za zaplet pa je menil, da zanj ni kriva sama.

Joe Valencic, kot pravi sam, nosi več klobukov. Je predsednik slovensko-ameriškega glasbenega muzeja oziroma Hiše slavnih polka glasbe, je tudi regionalni predsednik društev SNPJ (Slovenska narodno podporna jednota), po izobrazbi je strokovnjak za trženje in oglaševanje, v Clevelandu vodi slovensko radijsko oddajo, ukvarja pa se tudi s filmi.

Na vprašanje, kaj meni o političnih nastopih republikancev na konvenciji, je Valencic odgovoril v smehu: "Ne maram jih poslušati. Nisem navajen tolikšne zlobe. Ko sem odraščal, so bile konvencije, razen morda tiste v Chicagu, takšne, da so bili ljudje bolj dobre volje in kandidati so govorili o svojih stališčih in programih."

Vendar pa je po drugi strani kot prebivalec Clevelanda vesel konvencije, ker so mesto zelo polepšali in o njem se bo slišalo po vsem svetu. Vesel pa je tudi, ker se pričakovanja o nasilnih protestih niso uresničila.

Valencic pravi, da so bili Slovenci v ZDA skozi zgodovino večinoma demokrati, čeprav se to morda zadnja desetletja spreminja, ker ljudje, ko živijo bolj udobno oziroma stabilno, postanejo bolj konservativni. "Med našimi slovenskimi politiki je bil George Voinovich izjema, ker je bil republikanec. Slovenci, ki so volili zanj, ker je bil naš, so večinoma prvič v svojem življenju volili za republikanca."

Valencic ne ve, ali bodo sedaj Slovenci kaj bolj volili Trumpa, ker je poročen s Slovenko, vendar dopušča to možnost.

"Nenavadno je, da ima predsedniški kandidat ženo Slovenko, in nas v slovenski skupnosti zanima, kaj bo. Kot zgodovinar sem sledil njeni karieri. Smo tako majhen narod v tem ameriškem talilnem loncu, da nas zelo zanima, ko se pojavi nekdo, kot je Melania Trump, ki je res fascinantna oseba," je v pogovoru za STA dejal Valencic.

Tudi on doslej še ni imel nič več sreče od ostalih slovenskih novinarjev v ZDA, da bi prišel do Trumpove soproge, čeprav je poskušal. "Stopili smo v stik, da bi dala intervju za našo radijsko oddajo, in upam, da nam bo do novembra to uspelo," je dejal.

Trumpova je imela govor prvi dan konvencije v ponedeljek, novinarji in komentatorji v ZDA pa so ga najprej ocenili pozitivno. Nato je izbruhnila informacija, da so deli govora vzeti iz govora Michelle Obama leta 2008.

"Govor sem si ogledal in imela je dober nastop. Bila je prepričljiva in mislim, da je svojo vlogo dobro odigrala. Jaz delam tudi v stikih z javnostmi in, da se zgodi kaj takšnega, kot se je njej, je res škodljivo. Posebej za tiste, ki so ji to pomagali napisati, je nesprejemljivo. Res je tak izid slab, ker je imela prepričljiv in dober nastop. Tistih, ki so za njenega moža, pa to seveda ne bo nič motilo," je sklenil.