benedetti in cavazza 8_1_120 (2) Odkrito.si

Ksenija Benedetti in Boris Cavazza: v ljubezni ne ...

transavia, letalo Svet24.si

Začelo se je s prdenjem, končalo z zasilnim ...

Finalisti Eme Svet24.si

Nepričakovano slovo Tanje in ManuElle in dvojno ...

denar, pokojnine Svet24.si

Konec varčevalnih ukrepov za pokojnine

ženske spodnje hlače Najstnica.si

Skrivnost razkrita: Temu služi žepek na ...

milijonar Njena.si

Se še spomnite Revnega milijonarja?

tina maze2 Njena.si

Podrobnosti poroda Tine Maze

Svet

Ahmadinedžadu ne pustijo kandidirati za predsednika Irana

Deli na:
Ahmadinedžadu ne pustijo kandidirati za predsednika Irana

Foto: Reuters

Iranski svet varuhov je potrdil šest kandidatov za predsedniške volitve naslednji mesec. Med njimi je tudi sedanji predsednik Hasan Rohani, prejšnjemu predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu pa kandidature niso odobrili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob Rohaniju se bodo na volitvah 19. maja za položaj predsednika države lahko potegovali še Ebrahim Raisi in Mohamed Bager Galibaf, ki veljata za privrženca trde linije, konservativec Mustafa Mirsalim, nekdanji minister Mustafa Hašemitaba in Rohanijev podpredsednik Ešak Džahangiri.

Kandidirati sta želela tudi Ahmadinedžad in njegov tesni zaveznik Hamid Bagaji, a nista dobila zelene luči v vplivnem svetu varuhov.

Ahmadinedžad, ki je Iranu vladal od leta 2005 do 2013, je povzročil veliko presenečenje, ko se je prejšnji teden prijavil za kandidata, čeprav mu je iranski vrhovni verski vodja, ajatola Ali Hamenej to odsvetoval.

Kandidaturo je sicer prijavilo več kot 1600 kandidatov, a svet varuhov običajno izmed njih izbere le kakih šest. Prijavilo se je tudi več kot 130 žensk, a doslej še nobeni ni uspelo dobiti kandidature, še navaja AFP.