cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V SDS za ukrepe pri obravnavi otrok s posebnimi potrebami, v koaliciji opozarjajo na napredek

Deli na:
V SDS za ukrepe pri obravnavi otrok s posebnimi potrebami, v koaliciji opozarjajo na napredek

Foto: Bobo

Odbora DZ za delo in za zdravstvo sta na včerajšnji skupni nujni seji, ki so jo zahtevali v SDS, obravnavali problematiko celostne obravnave otrok s posebnimi potrebami. V SDS so opozorili, da soglasno sprejeti sklepi obeh odborov na to temo z marca lani niso bili uresničeni, medtem ko so v koaliciji menili, da so nekateri premiki bili storjeni.

Po opozorilu SDS so nujni sistemski ukrepi, saj se družine z otroki s posebnimi potrebami srečujejo z veliko revščino, potrebujejo pa tudi strokovno pomoč, je dejala poslanka SDS Jelka Godec.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat je opozorila na pilotni projekt, ki bo s pomočjo evropskih sredstev potekal leta 2017 in 2018 in se bo osredotočil ne le na obravnavo otroka, ampak na celotno družino in okolje. Po izvedeni evalvaciji pa bo mogoče pripraviti sistemske rešitve, je povedala.

Po opozorilu državne sekretarke na ministrstvu za delo Martine Vuk sistem že obstaja. Pri novostih pa je treba gledati na to, kaj je izvedljivo, je dodala. Omenjeni pilotni projekt je zasnova za rešitve v praksi, vstopna točka pa bo pediater, je pojasnila.

V društvu za pomoč osebam s posebnimi potrebami Vesele nogice so poudarili, da je treba iskati rešitve za celostno obravnavo osebe s posebnimi potrebami tudi, ko odraste. Po njihovem opozorilu potrebujejo posebno skrb do konca življenja.

Godčeva je opozorila, da bi moralo biti področje v skladu z enim od lani sprejetih sklepov sistemsko urejeno do konca lanskega leta. "Nismo se dogovorili za izdelavo analize in tudi ne za pilotni projekt," je opozorila.

Predsednik odbora DZ za delo Uroš Prikl (DeSUS) pa je ocenil, da je nekaj vendarle bilo narejenega. Izrazil pa je željo, da bi pristojna ministrstva pospešila delo na obravnavanem področju.

Po besedah predsednika odbora DZ za zdravstvo Tomaža Gantarja (DeSUS) je potrebna nadgradnja sistema glede na spremembe v stroki. Tako starši potrebujejo podporo, da bodo vedeli, kako ravnati s svojim otrokom. Treba pa je tudi poskrbeti za obravnavo v odrasli dobi, je dejal.

Po opozorilu poslanke SMC Jasne Murgel je omenjeni pilotni projekt potreben, saj bo šele na njegovi podlagi mogoče pripraviti zakon o zgodnji obravnavi otrok s posebnimi potrebami. Poslanski predlog normativnih rešitev za zgodnjo obravnavo otrok s posebnimi potrebami bo po njeni napovedi vložen junija.

Odbora nista podprla sklepov, ki ju je predlagala SDS. Po enem od njih bi ugotovila, da vlada ni pripravila in vključila v svoj normativni program za letošnje leto zakonodaje, ki bi celostno obravnavala otroke s posebnimi potrebami.

Prav tako niso podprli predlaganega sklepa, po katerem naj bi vlada do konca septembra pripravila zakone, ki bi sistemsko rešili celostno obravnavo otrok s posebnimi potrebami.