stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V blok sredi Maribora naselili tri azilante iz Eritreje

Deli na:
V blok sredi Maribora naselili tri azilante iz Eritreje

Foto: Google

V stanovanjski blok na Smetanovi ulici 34 je država namestila tri Afričane iz Eritreje, ki naj bi dobili mednarodno zaščito oziroma azil. Stanovalci bloka in bližnji prebivalci so ogorčeni in pravijo, da bodo ukrepali.

Eden od bralcev Reporterja nas je obvestil (ime in priimek hranimo v uredništvu), da so v pritlično stanovanje na Smetanovi ulici 34 v Mariboru namestili tri azilante. Gre za del akcije ministrstva za javno upravo, v kateri so pred meseci začeli iskati lastnike, ki bi oddali stanovanja za nastanitev beguncev. Bralec pravi, da je za to zvedel povsem naključno. Ko so prišli, je tisti, ki jih je pripeljal, dejal, da bodo od zdaj naprej v pritličnem stanovanju trije Afričani.

O tem je obvestil tudi ministrstvo za notranje zadeve in terjal jasne odgovore, zakaj so azilanti nameščeni v blok, kjer živijo družine z majhnimi otroci, v bližini pa se nahajata tudi šola in vrtec. Če ne bo prišlo do ustreznega ukrepanja ali odziva, je bralec obljubil, da bodo stanovalci v okolici vzeli stvari v svoje roke. Državni sekretar Boštjan Šefic se je odzval na njegovo pismo, češ da migranti niso bili organizirano naseljeni s strani ministrstva. »Pri nastanitvi gre za pogodbeni odnos med lastnikom stanovanja in nastanjenimi. Tujci z dovoljenjem za stalno prebivanje namreč lahko sklepajo najemne pogodbe pod enakimi pogoji kot državljani republike Slovenije,« je odgovoril Šefic in dodal, da novi sosedje potrebujejo sosedsko pomoč, da se bodo v novem okolju počutili sprejeto.

»Zdaj so zaprti v stanovanju, rolete imajo spuščene. Na ta način se res ne bodo integrirali,« je komentiral bralec, ki pravi, da ne gre za nestrpnost, pač pa bi človek pričakoval, da bodo o prihodu azilantov staroselci obveščeni, prav tako bi stanovalcem morali dati kontakt osebe, na katero se obrnejo v primeru težav. »Ko sem o tem spraševal enega od uradnikov, mi je odvrnil: ´So komu že kaj naredili?´ To ni nikakršen odnos,« pravi bralec.

Vprašanja smo poslali na ministrstvo za javno upravi in Mestno občino Maribor. Odgovore še čakamo.

Spomnimo. Abraham Ukbagabir, ki je predlani s kuhinjskim nožem do smrti zabodel 55-letno žensko in njenega 27-letnega sina, je bil iz Eritreje. V migrantskem taborišču Calaisu so bili Eritrejci med glavnimi povzročitelji nemirov. Lani je Eritrejec na pokopališču v Ibbenbuerenu posilil 79-letno Nemko. Ljudje z mednarodno zaščito ali prosilci za azil so med posiljevalci tudi na Danskem in Švedskem.