sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Novo leto na urgenci: opekline, zlomi, zastrupitve z alkoholom

Deli na:
Novo leto na urgenci: opekline, zlomi, zastrupitve z alkoholom

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Na interni kliniki UKC Ljubljana so ponoči obravnavali 28 bolnikov, v urgentnem kirurškem bloku pa 53.

Med njimi so se trije poškodovali s pirotehniko. Na ljubljanski pediatrični kliniki pa so med drugim obravnavali 10 otrok zaradi akutnega alkoholnega opoja. V UKC Maribor so ponoči obravnavali 25 bolnikov, dva sta se poškodovala s pirotehniko.

Na internistični prvi pomoči Interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so v preteklih 24 urah obravnavali 53 bolnikov, od tega 28 ponoči, kar je po navedbah UKC Ljubljana nekaj manj kot lani. Po polnoči so pripeljali tri bolnike, ki so zaužili preveč alkohola, a nihče ni bil življenjsko ogrožen, so danes sporočili iz UKC Ljubljana.

V urgentnem kirurškem bloku UKC Ljubljana so v preteklih 24 urah pregledali in oskrbeli 132 poškodovancev, 53 v nočnem času. 20 poškodovancev so hospitalizirali in med njimi eden čaka na operativni poseg. Opravili so 52 malih in šest velikih operacij, 25 bolnikov pa so oskrbeli v mavčarni. Poškodovani s pirotehničnimi sredstvi so bili trije, vsi z lažjimi opeklinami po različnih delih telesa.

Dežurni zdravniki na pediatrični kliniki UKC Ljubljana so v minulih 24 urah v sprejemni ambulanti obravnavali 26 otrok, od katerih so jih 16 sprejeli na kliniko. Deset otrok so obravnavali zaradi akutnega alkoholnega opoja in/ali uživanja drog. Najvišja vrednost etanola v krvi je bila 2,3 promila, so še sporočili iz UKC Ljubljana. Šest otrok pa je bilo sprejetih zaradi prebolevanja okužb, večinoma zaradi okužb dihal.



Dispečerska služba reševalne postaje UKC Ljubljana je od 19. do 7. ure obravnavala 87 intervencij. Reševalci UKC Ljubljana so opravili 48 intervencij, v petih primerih je intervencijo opravilo vozilo urgentnega zdravnika, 15 intervencij pa so opravili drugi izvajalci. Opravili so tudi 19 posvetov po telefonu. Po navedbah UKC Ljubljana v to število niso vključene intervencije, ki so jih opravile službe, ki so zagotavljale zdravstveno varstvo na prireditvah.

Reševalno postajo UKC Ljubljana in porodnišnico bo danes obiskal predsednik republike Borut Pahor, ki se bo srečal z dežurnima ekipama.

V urgentnem centru UKC Maribor pa so ponoči obravnavali 25 bolnikov, po polnoči osem, so povedali za STA. Od teh so bili štirje huje poškodovani, sprejeli so jih v opazovalnico, ker je bila potrebna širša diagnostična in terapevtska obravnava. Pri bolnikih je bila prisotna tudi vinjenost.

Enega bolnika so sprejeli na travmatologijo, dva bolnika pa so obravnavali zaradi poškodb, ki jih je povzročila pirotehnika. Obravnavali so tudi zlom roke zaradi padca.