klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ustavna pravnika: Svinjska glava na spomeniku Borisu Kidriču pomeni svobodo izražanja!

Deli na:
Ustavna pravnika: Svinjska glava na spomeniku Borisu Kidriču pomeni svobodo izražanja!

Kadaver na spomeniku. - Foto: PtujLeaks/Facebook

Ustavna pravnika dr. Andraž Teršek in dr. Jurij Toplak opozarjata, da pomeni svinjska glava na spomeniku Borisa Kidriča zgolj obliko svobode izražanja. Ostro sta se odzvala na ukrepanje policije, ki z namenom kaznovanja zdaj išče tistega, kateri je na njegov spomenik v Kidričevem namestil svinjsko glavo.

»V danem primeru gre očitno za obliko simboličnega izražanja kot elementa pravice do svobode izražanja. Seveda takšno komunikativno izražanje ima politični kontekst. A to je samoumevno, ker je že sama svoboda izražanja politično kontekstualna pravica in najpomembnejše, nepogrešljivo orodje za politično izražanje.

Naslednji stavek, ki po časopisnem članku sporoča mišljenje policije, je zato pravno povsem deplasiran in odraža popolno nerazumevanje ustavnopravne zaščite svobode političnega izražanja: "Utemeljujejo sum, da se je neznani storilec na javnem kraju nedostojno vedel z namenom vzbujanja politične nestrpnosti, za kar je zagrožena denarna kazen."

Prvič, storilec se s to gesto ni mogel nedostojno vesti na javnem kraju, ker ni bilo nikogar, pred katerim bi to počel. Nemara bi lahko šlo za drugačen prekršek, neposredno povezan z zaščito javnega in spominskega prostora pred oblikami "smetenja", a takšen prekršek mora biti vnaprej in jasno opredeljen.

Drugič, koncept nedostojnega in zato pravno prepovedanega javnega vedenja "z namenom" vzbujanja politične nestrpnosti -s tehniko simboličnega izražanja- v ustavnih demokracijah ne obstaja in ne sme obstajati! Uporaba takšnih preganjaških besed in tako razmišljanje očitno in absolutno ne sodi v družbo, ki naj bo demokratična, ustavna, pluralna in odprtega duha. Vse to so - formalno - temeljne ustavne vrednote naše družbe.

Zelo zaskrbljujoče in iritirajoče je vselej znova, leto za letom in dan za dnem, opazovati te in podobne odzive policije na različna ravnanja posameznikov, ki se jih označuje in preiskuje kot protipravna ravnanja, z namenom kaznovanja, dejansko pa gre samo za ekscentrične oblike uresničevanja ustavno zagotovljenih pravic in svobode.«

izredni prof. dr. Andraž Teršek

profesor dr. Jurij Toplak