Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tanja Fajon iz oči v oči z neonacistom, ki ji je grozil z likvidacijo: Urban Purgar še kar slavi »Hitlerja heroja« in mu čestita za rojstni dan

Deli na:
Tanja Fajon iz oči v oči z neonacistom, ki ji je grozil z likvidacijo: Urban Purgar še kar slavi »Hitlerja heroja« in mu čestita za rojstni dan

Urban Purgar - Foto: Bobo

Medtem ko še poteka sodni postopek zoper neonacista Urbana Purgarja, je ta še enkrat na omrežju X zapisal: »Hitler je heroj.« Na svojem profilu pa redno poveličuje nemškega zločinca ter širi antisemitske zapise in Jude zmerja z golaznijo.

»Ministrico pa sprašujem, od kdaj je simpatiziranje z nacionalsocializmom po slovenski zakonodaji prepovedano? Sprašujem za prijatelja. Btw, Hitler je heroj,« je Urban Purgar zapisal 15. aprila.

Iste besede »Hitler je #heroj« je Purgar prvič zapisal 1. avgusta 2021, zaradi česar se je znašel v sodnem postopku zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti (297. člen KZ RS).

Urban Purgar se umika: z zapisom, da je Hitler heroj, sem zgolj provociral levičarje

Poleg tega mu ljubljansko okrožno sodišče sodi tudi zaradi groženj (135. člen KZ RS), ki jih je zapisal zoper zunanjo ministrico Tanjo Fajon, protestnika Jaša Jenulla in sindikalista taksistov Dejana Jefima.

O Fajonovi je zapisal, da je »prasica, ki jo je treba likvidirati«, pri Jenullu je objavil fotografijo njegovega doma in pripisal: »Narod, povejte, končam jaz to po hitrem postopku?«. Najbolj primitivno pa se je znesel nad Jefimom, kateremu je grozil, da mu bo posilil ženo in sina ter se »poscal« na kosti njegove babice.

Hitlerjanec Urban Purgar na sodišču: Jefimu grozil, da mu bo posilil ženo in sina ter se »poscal« na kosti njegove babice

Vsi trije naj bi bili v zvezi s tem že pričali na okrajnem sodišču v Ljubljani, 12. marca letos je na ljubljanskem okrajnem sodišču pričala ministrica Fajonova, takoj za njo istega dne pa Marko Bidovec, ki je zoper Purgarja vložil kazensko ovadbo zaradi poveličevanja Hitlerja. Sojenje se nadaljuje 10. maja.

In čeprav se je Purgar javno opravičeval, češ da je z zapisom zgolj provociral levičarje, pa se očitno od spornega zapisa ne ograjuje, saj ga je prejšnji teden spet ponovil.

Poleg tega se na svojem profilu javno označuje kot nacionalsocialist, ob svojem imenu ima poleg dveh strel, ki spominjajo na nacistične paravojaške enote SS, še tri osmice, ki v nemški (in angleški) abecedi prestavljajo črko H, torej Heil Hitler Heroj.

Še več, največjemu zločincu 20. stoletja je posvetil zapis na njegov rojstni dan: »Rodil se je v povprečni družini. V najstniških letih je izgubil oba starša. Bil je brezdomec in zaprt. Boril se je do konca in še danes se o njem laže. Vendar noben drug človek ni imel takšnega vpliva, kot ga je imel on. Vse najboljše za 135. rojstni dan, Adolf Hitler.«

Delil je tudi zapis drugega uporabnika, ki se je klanjal Hitlerju: »Na današnji dan 20. aprila pred 135 leti se je v kraju Braunau am Inn rodil Adolf Hitler. 'Moj duh bo vstal iz groba in celoten svet bo spoznal, da sem imel prav.'«

Včeraj je poobjavil še videoposnetek nacističnega paradiranja in pozdravljanja Hitlerja s komentarjem »We are so fucking back!« (prevod: Jebeno nazaj smo!)

Podobnih fotografij z nacističnim pozdravljanjem z dvignjeno desnico je na njegovem profilu še več, mrgoli pa tudi antisemitskih zapisov, med drugim Purgar Jude označuje za »pokveko manipulativno čivutsko« in »židovsko golazen«.

Mimogrede, Purgar je bil junija 2021 med »rumenimi jopiči«, ki so protestirali v podporo takratni Janševi vladi na Tromostovju, nekateri so ob tem dvigali desnico, takratni notranji minister Aleš Hojs pa jih je označil za »bisere« med »svinjami«, slednje naj bi bili Jenullovi protijanševi protestniki.