Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Spomenik S. Kavčiču

Deli na:

V Ljubljani so na na Trgu narodnih herojev odkrili doprsni kip predsednika slovenskega izvršnega sveta v obdobju 1967-1972 Staneta Kavčiča. Ob tem je premier Borut Pahor poudaril, da današnje odkritje Kavčičevega kipa ni nostalgija za preteklostjo, temveč velik navdih za prihodnost.

V Ljubljani so na na Trgu narodnih herojev odkrili doprsni kip predsednika slovenskega izvršnega sveta v obdobju 1967-1972 Staneta Kavčiča. Ob tem je premier Borut Pahor poudaril, da današnje odkritje Kavčičevega kipa ni nostalgija za preteklostjo, temveč velik navdih za prihodnost.

Pahor je pojasnil, da Kavčič ni bil pomemben le kot politik, ko je bil dejansko aktiven, temveč je bil pozneje, po izidu njegovega dnevnika in spominov, skoraj enako pomemben kot vzgib sprememb. Ta se pozneje po premierovih besedah šle "veliko čez njegova stremljenja po politični, gospodarski in nacionalni svobodi".

Ljubljanski župan Zoran Janković je zavrnil očitke, da je postavitev spomenika Stanetu Kavčiču politično motivirana z njegove strani. Ob tem izraža veselje, da bo spomenik stal v Ljubljani kot zahvala za to, kar je naredil za Slovenijo in za Ljubljano. Mesto tako nadaljuje Kavčičevo pot kot strpno, solidarno mesto z močnim razvojnim zagonom, meni.

Kot je Janković poudaril na novinarski konferenci, predsednika slovenskega izvršnega sveta v obdobju 1967-1972 Staneta Kavčiča ni poznal. Po njegovem mnenju gre za osebo, ki je včasih razdruževala, danes pa združuje, saj "si ga hočejo vsi lastiti". Sam si, kot pravi, ne želi lastiti njegove slave.

Ob tem je pojasnil, da je podprl civilno iniciativo, ki je lani predlagala postavitev spomenika. Tako bodo danes popoldne na Trgu narodnih herojev po njegovih besedah odkrili doprsni kip nekomu, "ki je veliko naredil za Ljubljano". Kot je spomnil župan, so se v Kavčičevem času začeli graditi Klinični center, letališče, nova hiša Radiotelevizije Slovenija in Cankarjev dom.

Ljubljanski mestni svet je konec lanskega leta prejel pobudo za postavitev spominskega obeležja nekdanjemu predsedniku Izvršnega sveta Socialistične republike Slovenije oz. predsedniku slovenske republiške vlade Kavčiču ob njegovi 90. obletnici rojstva.

Pobudniki - med njimi pokojni pisatelj Peter Božič, nekdanji gospodarstvenik Miran Goslar, nekdanji bančnik Niko Kavčič, nekdanji predsednik Združene liste, predhodnice SD, Janez Kocijančič, ustavni sodnik in dolgoletni diplomat Ernest Petrič ter zgodovinar Božo Repe - so v pobudi zapisali, da Kavčiča štejejo za pobudnika in vodilno osebnost gibanja, "ki je že pred leti zagovarjalo razvojno usmeritev Slovenije, katero skušamo uveljaviti danes".

Slavnostni govornik na današnjem odkritju doprsnega kipa Staneta Kavčiča bo predsednik vlade Borut Pahor, slovesnosti pa se bosta udeležila tudi Janković in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš.