Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenski vohuni stavkajo tako tajno, da nihče ne ve, da stavkajo

Deli na:
Slovenski vohuni stavkajo tako tajno, da nihče ne ve, da stavkajo

Foto: Bobo

Na vladi so potrdili naše informacije, da uslužbenci Slovenske obveščevalne varnostne agencije (SOVA) stavkajo. Po naših informacijah naj bi se stavka začela v petek opolnoči, po nekaterih virih pa naj bi trajala že približno teden dni.

»Vlada RS je seznanjena z odločitvijo sindikata agencije (Sove) o stavki. Verjamemo v tvoren dialog med sindikatom agencije in vodstvom agencije, zato upamo, da se bo kmalu našla ustrezna rešitev in da se bo stavka zaključila. Prepričani smo, da bo agencija naloge, pomembne za nacionalno varnost in druge interese države tudi med stavko izvajala nemoteno, v skladu z zakonskimi določili (36. člen ZSOVA),« so nam odgovorili iz vladnega urada za komuniciranje.

Kot smo zvedeli, naj bi uslužbenci Sove stavkali zaradi slabih plač in delovnih pogojev. Toda po drugi strani imajo kot pooblaščene uradne osebe precej boljše plače kot drugi javni uslužbenci, saj prejemajo dodatek za posebne oblike pridobivanja podatkov in tajno sodelovanje. Poleg tega so namesto beneficiranega staža, ki ga ni več, upravičeni do posebnega vplačila v tretji steber pokojninskega zavarovanja, ki znaša vsaj sto evrov na mesec, najvišji uslužbenci pa so deležni vsaj 500 evrov na mesec takega vplačila. Zato se mnogi čudijo, zakaj naši dobro plačani vohuni sploh stavkajo.

Govori se o političnih ozadjih stavke, saj naj bi šlo za napad kadrov, zvestih SD in Zoranu Jankoviću, na predsednika vlade Mira Cerarja. Glavno vlogo pri tem naj bi imela predsednica sindikata Andreja Škoflek, ki je v Sovi še iz časov nekdanje SDV, zveza z SD naj bi bil bivši šef Sove Stane Štemberger, zveza z Jankovićem pa šefinja kadrovske službe, ki naj bi prišla direktno iz Mestne občine Ljubljana. Naslednje leto so volitve in kot vse kaže, so vohuni že obrnili hrbet Miru Cerarju.

Urad vlade za komuniciranje je sporočil še naslednje:

"Sindikat agencije se je odločil za uveljavljanje svojih zahtev v zvezi s statusom in vrednotenjem delovnih mest v agenciji, izvajanjem socilanega dialoga in povečenjam števila zaposlenih v agenciji s stavko. S to odločitvijo sindikata je seznanjena tudi Vlada RS. Vodstvo agencije in sindikat agencije si prizadevata za tvoren dialog in čimprejšnjo ustrezno rešitev. Agencija naloge, pomembne za nacionalno varnost in druge interese države, opredeljene v prvem in drugem odstavku Zakona o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji, tudi med stavko izvaja nemoteno, v skladu z določili 36. člena ZSOVA, v katerem je sicer ustavno zagotovljena pravica delavcev do stavke omejena."