900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Razdiralka KPK Alma Maruška Sedlar ima za nagrado že novo službo v Beogradu?

Deli na:
Razdiralka KPK Alma Maruška Sedlar ima za nagrado že novo službo v Beogradu?

Alma Maruška Sedlar, Boris Štefanec in Igor Lamberger - Foto: Bobo

Nekdanja namestnica predsednika KPK Alma Maruška Sedlar, ki je s 1. oktobrom prekinila delovno razmerje v komisiji, naj bi po naših podatkih dobila novo službo v Beogradu.

Natančneje, ukvarjala naj bi se z evropskimi projekti na Balkanu, iz Beograda pa naj bi se vsak vikend vozila domov v Slovenijo. Kaj konkretno bo počela, nam ni odgovorila, prav tako tudi ni znano, kako je prišla do nove službe. Znano je sicer, da se predsednica srbske vlade Ana Brnabić deklarira kot istospolno usmerjena, Sedlarjeva pa je zelo znana v slovenskih LGBT krogih. Po drugi strani pa ni znano, koliko vpliva na njeno novo službo je imela srbska premierka glede na to, da gre za projekte, ki jih financira EU.

Sedlarjeva bi se morala 25. septembra zglasiti na delovnem sodišču zaradi tožbe zaradi neupravičeno prejetih dnevnic in potnih stroškov, a je bil poravnalni in prvi narok na njeno željo preložen; zdaj jo sodišče pričakuje 21. novembra. Državno pravobranilstvo od nje zahteva vračilo 1.130 evrov, ki jih je prejela oktobra 2014 za udeležbo na seminarju OECD v Parizu in bi jih morala vrniti komisiji, ker je od nje že prejela dnevnice in potne stroške za ta dogodek. Sedlarjeva sicer trdi, da je denar v celoti vrnila, a kakršnih koli pisnih dokazov, da je to storila, ni. Dva meseca po dogodku je napisala pisno izjavo o predaji gotovine, vendar to ni dokaz, da je tudi dejansko izročila denar.

Foto: Primož Lavre - Alma Sedlar

Manjkajoči denar je ob reviziji odkrila revizijska služba generalnega sekretariata vlade, ki je nato Sedlarjevi naložila, da vrne denar. Med drugim so revizorji ugotovili, da je Sedlarjeva v potnem nalogu celo neresnično navajala, da ni imela zagotovljenih obrokov, zaradi česar ji je bila obračunana stoodstotna dnevnica. Poleg tega je pritiskala na revizorje ter jih obtoževala pristranskosti in celo zlorabe uradnega položaja. Kakorkoli že, na podlagi zahteve revizijske službe bi morala Sedlarjeva vrniti denar, ker pa tega ni storila, so ga najprej skušali izterjati v izvršilnem postopku, nato je zaradi pritožbe zadeva šla na delovno in socialno tožilstvo.

Verjetno je to razlog, da je Sedlarjeva zapustila KPK, čeprav je ob izstopu navedla »sistematično onemogočanje njenega dela, šikaniranje, degradacije in diskriminacijo«. Zanimivo je, da so dominantni mediji Sedlarjevi kot nekdanji novinarki zelo naklonjeni, nihče se tudi ni poglobil v revizijsko poročilo, na podlagi katerega bi morala vrniti denar. Podobno velja tudi za sodni postopek proti Sedlarjevi, ki ga proti njej v imenu države vodi državno pravobranilstvo.

Foto: Bobo

Čeprav se je po odhodu Sedlarjeve ozračje na KPK bistveno izboljšalo, pa komisija še vedno ne bo imela miru pred politiko. Tako bo ta četrtek mandatno-volilna komisija državnega zbora vnovič razpravljala o razrešitvi vseh treh funkcionarjev KPK: tako predsednika kot obeh njegovih namestnikov. Ena izmed namestnic Sedlarjeva je sama odstopila, tako ostajata predsednik Boris Štefanec in namestnik Igor Lamberger, ki pa ju po zakoniti poti ni mogoče razrešiti, saj nista pravnomočno obsojena.

Zato je že slišati predloge, da naj bi poslanci vladajoče koalicije spremenili zakon tako, da bi komisijo ukinili in namesto nje postavili nek drugi organ, saj bi se le tako lahko znebili sedanjega vodstva KPK. Po drugi strani pa je predsednik Borut Pahor skladno z zakonodajo objavil javni razpis za novega namestnika (novo namestnico) predsednika KPK.