Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenija na lestvici ekonomske svobode na 73. mestu v svetu

Deli na:
Slovenija na lestvici ekonomske svobode na 73. mestu v svetu

Foto: Visio Institut

Na lestvici ekonomske svobode za leto je Slovenija zasedla 73. mesto med159 državami in ozemlji , sporoča Visio institute.

Visio institute je objavil letno poročilo o ekonomski svobodi v svetu. Slovenija je v primerjavi z lanskim letom na lestvici napredovala za eno mesto in je izenačena z Indonezijo, za sosednjo Hrvaško pa zaostaja za eno mesto. Celotno poročilo in lestvico lahko preberete na TEJ POVEZAVI.

Na prvem mestu na lestvici je Hongkong, sledita Singapur in Nova Zelandija. Švica je s 4. mestom najvišje uvrščena med evropskimi državami, med članicami EU pa je v ospredju Irska, ki je na svetovni lestvici na 5. mestu.


Slovenija je prejela oceno 7,0 od možnih desetih točk. Za obseg paradržave je dobila oceno 4,2 (151. mesto v svetu), za pravni sistem in lastninske pravice 6,3 (37. mesto), za trdnost valute 9,8 (4. mesto), za svobodo mednarodne trgovine 7,9 (45. mesto) in za regulativo 6,8 (93. mesto).

Foto: Profimedia - Čuš z zakonom do plačila v višini najmanj pet evrov na uro.



»Ob neučinkoviti in razbohoteni porabi sektorja država nam v Sloveniji ekonomsko svobodo najbolj kratijo predimenzionirani in nepregledni predpisi,« opozarja predsednica Visio instituta mag. Tanja Porčnik. Odprava odvečnih regulacij bi ob znižanju obdavčitve dela v Sloveniji zajezila prekarstvo in vdihnila nov veter v jadra gospodarstva, je prepričana. Vladi očita, da na področju ekonomske svobode »stopica na mestu, saj z lepotnimi popravki v obliki tako imenovanih mini reform in prestrukturiranj javnih politik ni prispevala k povečanju ekonomske svobode.«