profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

Hyalomma-marginatum_H Svet24.si

Eksotični orjaški klop osvaja alpske dežele in ...

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slaba banka bo izdajala knjige: Mladinska knjiga v roke DUTB

Deli na:
Slaba banka bo izdajala knjige: Mladinska knjiga v roke DUTB

Foto: Bobo

Novica, da je t.i. slaba banka danes kupila založbo Mladinska knjiga (MK), je lahko dobra ali slaba, je za STA ocenil predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina. Podobno menijo tudi v založbi. Ker mora DUTB zdaj poiskati kupca, je dobra, če bo država v MK prepoznala nacionalni interes, slaba pa, če bo prodana tujemu kupcu.

Da je DUTB na današnji dražbi, ki jo je tudi razpisala, kupila večinski delež MK s pretvorbo terjatev v kapital, je po Svetinovem mnenju dobro, ker bi država zdaj ta kapitalski delež lahko plačala. Založba in vse njene knjigarne bi se prenesle na Slovenski državni holding, država pa bi s tem postala lastnica, kot je DSP že predlagal, je spomnil Svetina.

Če bi se država za to odločila, bi bilo nato treba najti obliko, po kateri bi založba delovala. Pisatelji so po njegovih navedbah kot enega možnih načinov predlagali javni zavod, kot sta opera ali filharmonija. To bi zagotovilo normalno funkcioniranje slovenskega založništva in knjigotrštva. V tem primeru bi se knjigotrška mreža lahko osamosvojila, kajti trenutno ima MK v svojih knjigarnah monopol, zato so manjše založbe nekoliko potisnjene na rob, pravi Svetina.

Ker pa je bila slaba banka ustanovljena z namenom prodaje, tudi po kakršnikoli ceni - za MK je ta po Svetinovih trditvah trenutno 15 milijonov evrov -, bi se znalo zgoditi, da bi bila na koncu vendarle prodana tujemu kupcu. "Nočem dramatizirati, ampak s tem bi bilo konec slovenskega založništva, tako menijo tudi mnogi založniki," je poudaril.

Zadnje se mu zdi še toliko bolj mogoče, ker aktualna ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar, ki je njihov predlog po Svetinovih trditvah podpirala, odhaja, novi minister pa bo lahko razmišljal drugače.

Uprava MK pod vodstvom Petra Tomšiča je v izjavi zapisala, da je DUTB z nakupom 51,23-odstotnega deleža založbe na dražbi, ki jo je kot zastavni upnik na teh delnicah organizirala sama, pričakovano vnovčila zavarovanja iz naslova kreditov, ki so jih finančnim holdingom Zvon v preteklosti odobrili državni banki NLB in Abanka. Zvonova sta za te kredite ob njihovem najemu namreč zastavila svoje premoženje, med drugim tudi večinski paket delnic naše družbe.

Založba je - ne po svoji krivdi - "postala kolateralna žrtev propada Zvonov", so ocenili v MK. Ob tem so poudarili, da na DUTB niso prišli zaradi lastnih težav, tako kot velika večina njihovih ostalih naložb, da si torej slabe banke niso niti želeli niti potrebovali. Lastništvo DUTB je zanje "prehodna faza v iskanju pravega dolgoročnega strateškega lastnika založbe in Skupine MK".

Ker si upajo trditi, da so po izvedeni razdolžitvi in konsolidaciji poslovanja danes ne zgolj normalno delujoče podjetje, temveč kot edina tako velika in univerzalna založniška hiša ter knjigotrška veriga tudi institucija širšega nacionalnega pomena, se nadejajo, da se bodo odločevalci pri DUTB tega zavedali in ustrezno izpeljali bodoči prodajni proces.

"Če bo temu tako, je današnji (začasni) prevzem s strani DUTB za podjetje in prihodnost slovenskega založništva in knjigotrštva ter s tem za vse deležnike v t.i. knjižnem krogu lahko dobra novica in razlog za optimizem", je še zapisala uprava.

Odgovorni urednik MK Miha Kovač pa današnjo dražbo razume zgolj kot tehnični ukrep, s katerim je DUTB prevzela nadzor nad Mladinsko knjigo. Po njegovih besedah je bilo v danih razmerah tako postopanje pričakovano, saj so šele s tem nastale osnove za njeno prodajo.

"Vse skupaj v ničemer ne bo vplivalo ne na poslovanje Mladinske knjige in na slovensko založništvo, še več, ta dogodek se mi niti ne zdi vreden medijske pozornosti. Pravo vprašanje pa seveda je, kakšen bo naslednji korak, saj DUTB glede na svoje poslanstvo mora poiskati kupca za Mladinsko knjigo, a ima za to na razpolago še kar nekaj časa," je dodal za STA.