Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Nov zakon ministrice Prevolnik Rupel izpolnjuje ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Še ena škandalozna napaka sodnice, ki je obsodila Milka Noviča

Deli na:
Še ena škandalozna napaka sodnice, ki je obsodila Milka Noviča

Okrožna sodnica Špela Koleta - Foto: Primož Lavre

Žal obsodba Noviča ni edina katastrofalna napaka, ki jo je pri sojenju zagrešila okrožna sodnica Špela Koleta.

Decembra 2012 je z okrožno sodnico Aljo Kratovac dva kočevska Roma zaradi uboja obsodila na 17 let zapora, ker naj bi v skupini z drugimi tako hudo pretepla drugega Roma, da je na kraju storitve umrl. Skupina Romov je na bencinskem servisu res do smrti pretepla drugega Roma, vendar posnetki varnostnih kamer na bencinskem servisu jasno kažejo, da Samanto Brajdič in Dejan Novak pri pretepu nista sodelovala. Drugi v skupini so bili obsojeni upravičeno, obsodba dveh, ki sploh nista sodelovala v pretepu, na 17-letni zaporni kazni pa je ena od največjih napak slovenskega sodstva v zadnjem desetletju. O tem se premalo ve.

Višje sodišče je k sreči odpravilo to sodbo Koleta in Kratovčeve in oba omenjena oprostilo. Ne le da nista sodelovala v pretepu, iz posnetkov kamer je celo razvidno, da sta Samanto Brajdič in Dejan Novak dejansko odmikala napadalce od napadenega. Kot so zapisali v oprostilni sodbi na višjem sodišču (to je potrdilo obsodbo za tiste, ki so res sodelovali v pretepu), Brajdič in Novak nikakor nista partnerici ubitega onemogočala poskusa pomoči, kot sta napačno ugotovili sodnici.

Prav tako s posnetkov ni bilo razvidno, da bi bila »čuvanja prizorišča«, razvidna ni niti Novakova domnevna vloga opozarjanja na prihod policije. Šlo je za čisti konstrukt Koleta in Kratovčeve, na podlagi katerega sta izrekli 17 letni zaporni kazni! Seveda se nobeni od obeh sodnic zaradi tega sojenja ni skrivil niti las na glavi, dobili nista niti slabši oceni dela. Še enkrat velja poudariti, da je imela v tem primeru Koleta na voljo jasne posnetke varnostnih kamer, pa je dva človeka vseeno po krivem obsodila za uboj.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24