profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Romana Pajenk ter menedžerji Probanke in Zvona Ena pred sodnikom

Deli na:
Romana Pajenk ter menedžerji Probanke in Zvona Ena pred sodnikom

Foto: Primož Lavre

V Mariboru več obravnav za sodelovanje pri trojnem umoru, na sodišče tudi nekdanji menedžerji Probanke.

Prihodnji teden po Sloveniji prinaša več odmevnih obravnav, pestro bo predvsem v Mariboru, kjer se nadaljuje sojenje obtoženemu za sodelovanje v trojnem umoru. Nadaljuje se tudi obravnava tožbe proti nekdanjim menedžerjem Probanke.

V Mariboru sojenje za sodelovanje pri trojnem umoru

Na mariborskem sodišču so se očitno odločili pospešiti ponovljeno sojenje Alexandru Žlendru za sodelovanje pri trojnem umoru pred 24 leti v Srbiji. Sodnica Andreja Lukeš je za ta teden namreč razpisala kar tri glavne obravnave, na katerih pa bolj ali manj prebirajo dokazne predloge in pričevanja prič iz prvega postopka, v katerem je bil Žlender oproščen očitanih kaznivih dejanj. Obramba sicer že ves čas vztraja pri izločitvi vrste dokaznih predlogov, predvsem pričanj nekaterih srbskih prič pred tamkajšnjimi policijskimi organi, saj naj bi ti od njih s psihičnim in fizičnim nasiljem izsilili obremenilne izjave, kar pa je po slovenski zakonodaji nedopustno.


Pred sodni senat bo znova stopil Tomi Kolar, ki mu sodijo zaradi umora brezdomskega kolega v Mariboru. Da bo sojenje težavno, se je sodnica Danila Dobčnik Šošterič lahko prepričala že na predobravnavnem naroku, ki so ga morali kar dvakrat prekiniti. Obdolženi namreč trdi, da ni Tomi Kolar ter ob zanikanju krivde ne želi, da bi na sodišču o njegovi morebitni neprištevnosti pričal sodni izvedenec. Tudi na prvi obravnavi ni šlo brez incidentov, zaradi česar je je sodnica Kolarja poslala iz dvorane, pozneje pa je v priporu napadel še pravosodnega policista.

Na sodišče tudi nekdanji menedžerji Probanke

Na kazenskem oddelku se bosta nadaljevali tudi sojenji vodilnim v Impolu zaradi obtožb o oškodovanju bistriške družbe v višini 1,8 milijona evrov in v korupcijski aferi Elektra Maribor izpred nekaj let, v kateri sodijo tudi nekdanjemu lokalnemu politiku in podžupanu Gregorju Jagru.

Na gospodarskem oddelku mariborskega sodišča bodo ta teden znova nekdanji menedžerji Probanke in cerkvenega holdinga Zvon Ena. Družba za upravljanje terjatev bank od Romane Pajenk, Milana Laha in Vita Verstovška tokrat terja 180.000 evrov odškodnine, Zvon Ena v stečaju pa od Franca Ješovnika in Ljuba Pečeta 300.000 evrov. Še višja odškodnina pa grozi nekdanji direktorici prav tako že propadlega Vinaga Klementini Ihanec, od katere stečajni upravitelj terja kar 1,8 milijona evrov, o čemer bo na sodišču beseda tekla v četrtek.