nusa lesar Odkrito.si

Uroš Slak je bil zanjo odlična šola

Artur 3 Svet24.si

Kaj je počel Artur Štern?

Pujsa Pepa Svet24.si

Pujsa Pepa povzroča avtizem?!

termometer, zima, sneg, mraz Svet24.si

Po sneženju bo pritisnil “ruski mraz”

nails Najstnica.si

Poslovi se od lomljivih in krhkih nohtov

martina ipša Njena.si

Martina Ipša divje hujša

Sylvester Stallone Njena.si

Znani igralec ogorčeno: Nisem mrtev!

Slovenija

Prve fotografije sodnikov, ki so svoje obraze skrivali pred javnostjo

Deli na:
Prve fotografije sodnikov, ki so svoje obraze skrivali pred javnostjo

Foto: Primož Lavre - Sodnik Matjaž Voglar in sodnica Tatjana Pilič Turk.

Nič več ne bo tako, kot je na sodiščih bilo, lahko povzamemo novi sodni red, ki ga je izdal minister za pravosodje Goran Klemenčič in ki velja od 1. januarja.

Za mnoge sodnike je novi sodni red zelo nadležna zadeva, saj jim onemogoča skrivanje pred javnostjo, kot je bila ustaljena praksa do zdaj. Fotografiranje sodnikov je namreč po novem dovoljeno tudi brez njihovega soglasja.

Po starem sodnem redu je bilo novinarjem oziroma fotoreporterjem strogo prepovedano fotografirati sodnike v sodnih dvoranah (pred obravnavami). Če bi se kakšen fotoreporter pregrešil in kršil to strogo prepoved, torej sodnika vseeno fotografiral brez njegovega soglasja, mu je grozil odvzem novinarske akreditacije, nekakšen izgon s sodišča.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o sramotnem skrivanju pred javnostjo; kako bodo ljudje končno videli, kdo sodi; o pravdnih postopkih brez omejitev; zakaj bo treba spremeniti še zakon o kazenskem postopku; kako smo v praksi preizkusili, ali sodniki upoštevajo novi sodni red; kdo je prva fotografirana sodnica; zakaj je večina sodnikov nezadovoljnih zaradi fotografiranja.