Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Presenečenje: na sobotni kongres Nove Slovenije prihaja Peter Jambrek

Deli na:
Presenečenje: na sobotni kongres Nove Slovenije prihaja Peter Jambrek

Foto: Bobo

Nova Slovenija bo na sobotnem kongresu v Brežicah gostila nekdanjega ustavnega sodnika Petra Jambreka, ki bo udeležencem spregovoril o svojem pogledu na aktualne razmere v Sloveniji in na prihodnost Evrope.

Poleg njega pa naj bi na kongresu razpravljali tudi podjetnika Franci Pliberšek in Tanja Skaza, Goran Novković iz Gospodarske zbornice Slovenije in predstavnik civilne družbe Igor Vovk iz zavoda Iskreni.net.

Peter Jambrek sicer velja za strica iz ozadja pri nastajanju Državljanske liste Gregorja Viranta, tokrat pa očitno ne bo botroval novi stranki, saj je sprejel vabilo NSI.

Pri njej sicer občasno že sodelujejo nekateri nekdanji veljaki Državljanske liste, npr. nekdanji finančni minister Janez Šušteršič. Da pa vendarle ne gre za nobeno zaroto, je treba povedati, da je prejšnji mesec Jambrek nastopil na srečanju Act Tank, ki se ga je udeležil tudi prvak SDS Janez Janša.

Jambrek je tam predstavil idejo o uvedbi predsedniškega sistema v Sloveniji, po vzoru ZDA. Aprila letos pa je pri predsedniku Borutu Pahorju predstavil predloge za spremembo evropske ustave, ki jih je pripravil skupaj s skupino pravnih strokovnjakov. Pričakovati je, da bo na kongresu govoril o teh dveh temah.

NSI bo sicer na kongresu volila novo vodstvo stranke, edina kandidatka za predsednico pa je Ljudmila Novak, ki stranko vodi že od konca leta 2008. Poleg tega bodo izbirali tudi šest članov izvršilnega odbora, pet članov razsodišča in pet članov nadzornega odbora.

Ob tem bodo sprejeli tudi kongresno izjavo z naslovom Gradimo normalno Slovenijo, ki bo opredeljevala programske prioritete, s katerimi se bo stranka podala na prihodnje volitve.