Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Peter Jančič: Delo je bilo zlorabljeno za politično propagando

Deli na:
Peter Jančič: Delo je bilo zlorabljeno za politično propagando

Foto: Primož Lavre

Nekdanji novinar Dela Peter Jančič je brez dlake na jeziku spregovoril o razmerah v časopisni hiši, iz katere je bil pred kratkim odpuščen.

Kot zelo dober poznavalec medijskega prostora in političnega dogajanja je komentiral tudi širše razmere, ki kaže na približevanja volilnega časa. Upa, da bodo volitve naslednje leto potekale pošteno in brez zlorab državnih institucij in različnih vej oblasti za politične obračune. Pogovarjali smo se tudi o vplivu medijev na volitve in novi televiziji, ki jo je za to ustanovila največja opozicijska stranka. Zaradi dolgoletnega osebnega znanstva in sodelovanja, ki izvira že iz časa študija novinarstva na FDV, se z intervjuvancem tikava.

Zadnjih deset let si bil novinar pri Delu. Nikoli nisi pripadal glavnemu novinarskemu toku, ki za vse slovenske tegobe krivi desnico. V levih krogih veljaš za nazorsko bolj desnega novinarja. Ali si izgubil službo iz političnih razlogov?



Težko to rečem. Tega ne morem dokazati. Delodajalec mi ni rekel, da je odpoved iz tega razloga. Širše dogajanje pa kaže, da bodo prihodnje leto volitve in da smo sredi preurejanj v medijih. Kmalu za menoj so odpustili še Jadrana Vatovca, ki je pisal za Slovenske novice in je bil eden redkih novinarjev, ki je kritiziral tudi levico. Pri Večeru so zamenjali oziroma povišali odgovorno urednico Katjo Šeruga, ki je veljala za zmerno, široko, sposobno urednico, saj je zadnja leta kar dobro vodila časopis. Ni nujno, da je vse to naključno. Slišijo se govorice, da bo prišlo do zamenjav tudi v informativnem programu nacionalne televizije, kjer je na tarči Jadranka Rebernik, ki je tudi zmerna urednica. Izvoljen je bil novi generalni direktor Igor Kadunc, ki v preteklosti, ko sem bil še član sveta RTV in je imel večino najprej Janez Drnovšek, pozneje pa Janez Janša, ni imel možnosti, ker je veljal za preveč levega. Zdaj je izvoljen, videli bomo, kakšne bodo posledice. Je pa že nemir. Prav Reporter je že pisal o pritiskih na odgovorno urednico. Ima pa levica v večini medijev tako veliko premoč, da te spremembe pravzaprav niti niso nujne. V preteklosti so veliko stvari dosegli tudi brez teh zaostritev, mediji so bili že brezsramno zlorabljeni za politično propagando in bodo zagotovo tudi pred naslednjimi volitvami.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Jančič spregovori o brezsramni zlorabi medijev za politično propagando pred volitvami; izpostavlja hud upad naklade Dela v zadnjem desetletju; opozori, da na Delu državno politiko pokrivajo komaj štirje novinarji; razgrne manipulacijo z novinarsko peticijo in pove, kaj je bil njen pravi namen; ugotavlja, da Kolektor ponavlja ravnanje prejšnjega Delovega lastnika Boška Šrota; se spominja, kako je Milan Kučan na Večeru protestiral zaradi Jančičevega pisanja.