Ivanka Trump Odkrito.si

Quincy Jones v postelji z Ivanko Trump?

Matijaš Jotić Svet24.si

FOTO: Starši pogrešajo 14-letnika: odšel od ...

Kristjan Gričnik Svet24.si

Je to trenutno najbolj popularen moški v ...

izsiljevanje, ponaredki Svet24.si

Je moja žena res na pornografskem posnetku? Kdo ...

Gigi Hadid Najstnica.si

'Vintage' sestri Hadid

peter prevc, Mina Lavtižar Njena.si

To je o nosečnosti povedal Peter Prevc

SEVE IN MILAN Njena.si

Milan slavil zmago na sodišču, Severine ni bilo ...

Slovenija

Opičje primerjave razvpite višje sodnice Vesne Bergant Rakočević

Deli na:
Opičje primerjave razvpite višje sodnice Vesne Bergant Rakočević

Foto: Mediaspeed - Razvpita sodnica z višjega sodišča v Ljubljani Vesna Bergant Rakočević, soproga novinarja Igorja E. Berganta s TVS

Vesna Bergant Rakočević je bolj krepke besede odvetnikov pri zastopanju njihovih strank na sodiščih povezala z glasnim vpitjem opic.

Nedavno je slovensko sodstvo pretresla novica iz Strasbourga, kjer je Evropsko sodišče za človekove pravice odvetniku Petru Čeferinu v tožbi zoper Slovenijo prisodilo odškodnino. Čeferin je bil na slovenskih sodiščih dvakrat kaznovan zaradi žaljenja sodišča.

Pri enem od svojih zagovorov stranke na sodišču naj bi se namreč žaljivo izražal do izvedencev psihologa in psihiatra. Očital jima je »neosmišljeno nakladanje«, »umotvore«, »strokovno šibkost«. Zaradi žalitve sodišča je bil kaznovan, kazni so potrdile vse sodne instance pri nas. Toda ESČP je odločilo drugače – sodišča so Čeferinu kršila pravico do svobode izražanja in obrambe klientov.

O sodbi ESČP se je v reviji Pravna praksa razpisala razvpita sodnica z višjega sodišča v Ljubljani Vesna Bergant Rakočević, soproga novinarja Igorja E. Berganta s TVS. Znana je po tem, da je okrajni sodnici Barbari Klajnšek čestitala za pogum, ko je ta obsodila predsednika SDS Janeza Janšo v procesu Patria.

Zdaj je Rakočevićeva spet »udarila«. V članku z naslovom Umotvori in neosmišljena nakladanja prepričala ESČP se je zmrdovala nad omenjeno sodbo. Glede opisane zaščite svobode izražanja odvetnikov pravi, da so nedavno v dunajskem živalskem vrtu dokazali, da med opicami vedno zmaga tista, ki je najglasnejša. Ljudje pa vpitje in žaljive besede razumemo kot verbalno nasilje.

Rakočevićeva je v članku stopnjevala tisto, kar sama očita odvetnikom: uporabila je nesprejemljivo izražanje in njihovo delo primerjala z vpitjem opic. Uporabila je robat podeželski žargon, čeprav se ima za veliko intelektualko.