Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

NPU že šest let brez rezultata melje kazensko ovadbo zoper Stojana Petriča

Deli na:
NPU že šest let brez rezultata melje kazensko ovadbo zoper Stojana Petriča

Foto: Primož Lavre

NPU že šest let brez rezultata melje kazensko ovadbo zoper Stojana Petriča (zadeva davčne oaze), v katerem mu očitajo zlorabo položaja in davčno zatajitev.

Nedavno smo razkrili osupljiv podatek, da Nacionalni preiskovalni urad, ki je že pred več kot šestimi leti od družbe Hidria prejel kazensko ovadbo zoper tajkuna Stojana Petriča, lastnika skupine Kolektor, še vedno stopica na mestu.

Gre za ovadbo, v kateri pri Hidrii Petriču očitajo, da je prelival denar iz skupine Kolektor v davčne oaze, pri čemer naj bi šlo za kaznivi dejanji zlorabe položaja in davčne zatajitve. Kot nekdanji predsednik uprave skupine Kolektor naj bi odrejal nakazila na podjetja v davčnih oazah, pri čemer je šlo po navedbah iz ovadbe za fiktivne usluge in storitve, oškodovane pa naj bi bile družbe Kolektor, FMR, FI in Fond.

Ciljne družbe so bile, kot piše v ovadbi, Archimede Invest Holding (Luksemburg), Ardavon Holdings (Britanski Deviški otoki), Dalton Investment Holding, Cuminvest, A & A Holding, Geomak Holding in Quivira Holding, transakcije pa naj bi zakril z različnimi načini preprodaje družbeniških deležev v družbi Kolektor Group.

Dokumentacija, priložena k ovadbi, naj bi dokazovala, da je na primer družba Archimede, katere ustanovitelja sta družbi Ardavon Holdings z Britanskih Deviških otokov in Avondale Nominees z istega britanskega čezmorskega ozemlja, katerih družbenik naj bi bil Stojan Petrič, v letih od 2004 do 2008 v bilanci stanja izkazovala velik promet. Stanje sredstev in obveznosti do virov v letu 2007 je bilo 768.914 evrov.

Gre za ovadbo, v kateri pri Hidrii Petriču očitajo, da je prelival denar iz skupine Kolektor v davčne oaze, pri čemer naj bi šlo za kaznivi dejanji zlorabe položaja in davčne zatajitve.

Ovaditelji so zatrdili, da je ta znesek, glede na dejstvo, da gre za družbo, ki realno ne ustvarja na trgu, nesporno znesek velike premoženjske koristi, ki jo je dobil Petrič kot družbenik omenjenih družb.

Glede domnevne davčne utaje pa so lastniku Kolektorja očitali, da je storil kaznivo dejanje davčne zatajitve, saj ni prijavil pridobljenega dohodka in se je tako izognil plačilu davkov. Opustil naj bi obvezno samoprijavo prihodkov, pridobljenih prek davčnih oaz.

S tem je, kot so napisali v ovadbi, »preslepil organ, pristojen za odmero ali nadzor nad obračunavanjem in plačevanjem teh obveznosti«, šlo pa naj bi za večjo premoženjsko korist.

Pri Kolektorju medtem trdijo, da ni Petrič nikoli posloval z nobeno od omenjenih družb, ne on ne Kolektor na nobeno od teh družb nista nakazovala denarja, niti ni bilo nobenih pogodb z družbami iz omrežja Kolektor za opravljanje uslug ali storitev.

Edina povezava je bila med družbo FMR in družbo Archimede Invest Holding iz Luksemburga, saj je FMR leta 2005 od njenih ustanoviteljev (družb Ardavon in Avondale) odkupila vse delnice te družbe, katerih edini lastnik je bil Francis Hoogewerf. Gre za davčnega svetovalca iz Luksemburga. Potrdili pa so, da je bil Jurij Kleindienst eden od poslovodij v firmi Archimede.

Foto: Bobo - Darko Majhenič, direktor NPU

Škandalozno je, da se ta ovadba od njene vložitve leta 2011 do danes še ni premaknila z Nacionalnega preiskovalnega urada pod vodstvom Darka Majheniča in da so na Specializiranem državnem tožilstvu RS pod vodstvom Harija Furlana s tem podatkom seznanjeni.

Dlje od predkazenskega postopka se ni premaknila niti zadeva Etra, v kateri je Stojan Petrič s še nekaj osebami osumljen za zlorabo položaja in oškodovanje Kolektorja v višini 3,2 milijona evrov pri prevzemu družbe Etra.