Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Noro: Ena reže slovensko zastavo, druga doji psa, Prešernov sklad pa ju nagrajuje!

Deli na:
Noro: Ena reže slovensko zastavo, druga doji psa, Prešernov sklad pa ju nagrajuje!

Maja Smrekar - Foto: YouTube/Ars Electronica

Dobitnica nagrade Prešernovega sklada Maja Smrekar je nagrado prejela za projekt, v katerem je dojila svojega psa in v postopku umetne oploditve človeško celico zamenjala s pasjo. Druga nagrajenka, dramatičarka Simona Semenič, se je v preteklosti ovijala v slovensko zastavo, iz katere je izrezala grb in v luknjo »inštalirala« svoj od nosečnosti zaobljen trebuh.

»Nagrado Prešernovega sklada prejmejo ustvarjalci za vrhunske umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih pred podelitvijo in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice,« ministrstvo za kulturo utemeljuje podelitev nagrade.

Eden umetniških projektov kontroverzne umetnice je bil ovijanje v slovensko zastavo, iz katere je izrezala grb in v luknjo »inštalirala« svoj od nosečnosti zaobljen trebuh. Poškodovanje ali uničevanje slovenskih narodnih simbolov, med katere sodi tudi zastava, je sicer kaznivo dejanje. Zdaj bo umetnica, ki se je znesla nad zastavo, prejela eno najvišjih priznanj za umetnost v državi. Nagrajevanje Smrekarjeve je po objavi fotografije z uničeno zastavo izzvalo zgražanje, še posebej, ker je Smrekarjeva samo v zadnjih dveh letih iz javnih sredstev dobila 15.000 evrov denarja davkoplačevalcev.

Nagrado Prešernovega sklada ji sicer ne bo prinesla zastava, pač pa serija projektov »hibridne« umetnosti, ki jih je poimenovala K-9_ tipologija in v njih raziskovala »vzporedno evolucijo v razmerju med volkom, človekom in psom«. V enem so obiskovalci razstave Ecce canis vonjali krznene plašče s serotoninom, pridobljenim iz krvi Smrekarjeve in njenega psa.


V drugem projektu Hybrid Family (Hibridna družina) je po nekaj mesecih izolacije s svojima psoma podojila svojo psico – s črpalko si je načrpala mleko in pustila, da ga je žival polizala z njenih prsi. S tem naj bi na glavo postavila človeško uživanje živalskega mleka.

Nazadnje je v performansu ARTE-mis poustvarila laboratorijski postopek za umetno oploditev in telesno celico svoje psice vstavila v izpraznjen ostanek svoje reproduktivne celice. Ta del je pritegnil tudi pozornost celo tujih medijev, zlasti hrvaških, ki so sicer napačno poročali, da se je Slovenka oplodila s pasjo spermo. Tudi če bi uporabila pasjo spolno celico ne bi bilo možnosti nastanka zarodka.

»Če vam očitajo, da ne razumete umetnosti dojenja psov ali trganja zastav, jim pojasnite, da npr. 3. Brandenburškega koncerta tudi ne razumete, vidite pa, da tisto je umetnost,« je početje Smrekarjeve na Twitterju komentiral nekdanji minister za kulturo Žiga Turk.

Pevka Alenka Gotar pa je nagrajevanje Semeničeve označila za sramoto. »Uničenje zastave kot slovenskega državnega simbola ni in ne sme bit nek umetniški performans, temveč je izključno zatajitev svojega naroda in kulture, ki je eden stebrov civilizacije,« je na Twitterju napisala Gotarjeva.