profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nepravilnosti v Vzajemni

Deli na:

Skupina zaposlenih v Vzajemni v javnem pismu opozarja na nepravilnosti, ki se dogajajo v največji slovenski zdravstveni zavarovalnici. V pismu, naslovljenem na predsednika vlade Boruta Pahorja, ministra za zdravje Boruta Miklavčiča, predstavnike političnih strank, medije in druge javne osebnosti, prosijo za pomoč.

Skupina zaposlenih v Vzajemni v javnem pismu opozarja na nepravilnosti, ki se dogajajo v največji slovenski zdravstveni zavarovalnici. V pismu, naslovljenem na predsednika vlade Boruta Pahorja, ministra za zdravje Boruta Miklavčiča, predstavnike političnih strank, medije in druge javne osebnosti, prosijo za pomoč.

V javnem pismu upravi Vzajemne očitajo številne nepravilnosti, ki da jih izvaja uprava zavarovalnice in z njimi povezane interesne organizacije in osebe. Med drugim se po navedbah iz pisma uprava z vodstvi in sindikati velikih slovenskih firm, kjer so zaposleni tudi zavarovanci Vzajemne, dogovarja o organiziranem zbiranju pooblastil za skupščino Vzajemne. Za pooblastila ponujajo tudi plačilo, je navedeno v javnem pismu.

Kot pišejo, vodstvo zavarovalnice "kar tekmuje", kako bi izigralo novelo zakona, ki jo je minuli teden za ureditev načina zbiranja pooblastil za skupščino Vzajemne sprejel državni zbor. "Vzajemna in njeni zaposleni po noveli zakona o zavarovalništvu ne smejo več zbirati pooblastil za skupščino, zato nas vodilni zdaj silijo, da to počenjajo kar naši družinski člani in povezana podjetja", v pismu Pahorju navajajo zaposleni Vzajemne.

Ob tem navajajo, da so bili v zadnjem času iz službe za informacijsko tehnologijo zavarovalnice "načrtno zbrani in več kot dvakrat odtujeni podatki zavarovancev Vzajemne", ki naj bi služili "aktivnemu zbiranju pooblastil za glasovanje na skupščinah Vzajemne".

Opozarjajo, da je "razkol v vodstvu Vzajemne" tekmovanje med člani le še razplamtelo. "Odstavljeni član uprave Peter Pustatičnik preko skupščine pripravlja povračilni napad na predsednika uprave Boštjana Averja. V spor med bivšima kolegoma se je vključil tudi minister za zdravje Borut Miklavčič in se postavil v bran Pustatičniku, čeprav gre vedno za isti cilj: kako nelegitimno prevzeti Vzajemno," poudarjajo.

"Preprečite nezakonita početja predsednika uprave Boštjana Averja, člana uprave Davorja Hvale, prokurista Franca Henigmana in nekdanjega člana uprave Petra Pustatičnika! Zaustavite manipuliranje z glasovalnimi pravicami in omogočite, da člani Vzajemne legitimno glasujejo na skupščini zavarovalnice po lastnem prepričanju in v interesu zavarovancev," so v javnem pismu zapisali zaposleni Vzajemne. Navedli so, da so podpisniki pisma svoja imena deponirali v delavski pisarni na centrali Vzajemne v Ljubljani.

Uprava Vzajemne je v izjavi za STA zanikala vse zapisane navedbe, med drugim tudi to, da bi se uprava z vodstvi in sindikati velikih slovenskih podjetij dogovarjala o organiziranem zbiranju pooblastil za skupščino Vzajemne in da naj bi za to ponujala plačilo.

V družbi tudi zanikajo, da naj bi uprava Vzajemne k zbiranju podpisov silila družinske člane zaposlenih in povezana podjetja, prav tako pa uprava Vzajemne zanika, da bi bili iz službe za informacijsko tehnologijo zavarovalnice odtujeni kakršnikoli podatki, ki bi bili namenjeni zbiranju pooblastil za glasovanje na skupščini. S podatki zavarovancev v Vzajemni ravnajo skladno z zakonom in internimi pravili, so zapisali.

V upravi Vzajemne so vedno odprti za predloge in sugestije zaposlenih, prav tako so odprti za opozorila glede domnevnih nepravilnosti, ki naj bi se dogajale v zavarovalnici. Zato skupino zaposlenih oz. podpisnikov javnega pisma uprava vabi na srečanje, na katerem se bi osebno in z dokazi pogovorili o domnevnih nezakonitih dejanjih, ki naj bi se dogajale v družbi. Uprava družbe je "prepričana, da bo to veliko bolj učinkovito kot neosnovano obtoževanje prek medijev".

V sporočilu za javnost je uprava tudi zapisala, da so bili z javnim pismom seznanjeni preko medijev, podpisniki pisma pa naj bi svoja imena deponirali v delavski pisarni na centrali Vzajemne. Kot poudarjajo v Vzajemni, na centrali Vzajemne takšna pisarna ne obstaja, s pismom pa nista seznanjena ne sindikat Vzajemne ne svet delavcev.

Maja letos je nadzorni svet Vzajemne razrešil člana uprave zavarovalnice Petra Pustatičnika. V upravo družbe so nadzorniki imenovali Davorja Hvalo in Matjaža Petriča. Nesoglasja med predsednikom uprave Boštjanom Averjem in Pustatičnikom so se pred tem vlekla že nekaj mesecev, vrelišče pa so dosegla na zadnji skupščini, ko je Pustatičnik skušal doseči Averjevo zamenjavo.

Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna je največja slovenska zdravstvena zavarovalnica, pri kateri ima dopolnilna zdravstvena zavarovanja sklenjeno preko 900.000 zavarovancev. Leto 2007 je zaključila s šest milijoni evrov čistega dobička, lansko leto pa s 609.000 evri izgube.

Vzajemna večino premij zbere iz dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj, pri katerih se prek sistema izravnalne sheme izravnavajo stroški med zavarovalnicami zaradi različne strukture zavarovancev po starosti in spolu. Vzajemna si že dalj časa prizadeva za širitev svoje ponudbe zavarovalniških produktov tudi na življenjska zavarovanja.

Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna je neprofitna zavarovalnica, ki je v izključni lasti njenih članov, torej zavarovalcev. Ustanovljena je bila s pravno-formalno ločitvijo prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja od obveznega zdravstvenega zavarovanja v okviru Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije leta 1999.