Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nedotakljivi kralj Prekmurja

Deli na:

Predstavljamo kralja Prekmurja Stanka Polaniča, ki ima na severovzhodu Slovenije velikanski vpliv in status nedotakljivega. Polanič se najraje zadržuje v podeželskem dvorcu na Goričkem in je po mreži podjetij pod okriljem Intering Holdinga (najbolj znani sta skupini Panvita in Pomgrad) težak dobrih 52 milijonov evrov.

Predstavljamo kralja Prekmurja Stanka Polaniča, ki ima na severovzhodu Slovenije velikanski vpliv in status nedotakljivega. Polanič se najraje zadržuje v podeželskem dvorcu na Goričkem in je po mreži podjetij pod okriljem Intering Holdinga (najbolj znani sta skupini Panvita in Pomgrad) težak dobrih 52 milijonov evrov.

O Stanku Polaniču v slovenskih medijih lahko beremo samo prijazne članke. Še posebno v Prekmurju ni novinarskega junaka, ki bi si upal o Polaniču napisati kaj kritičnega, ker se vsi bojijo njegovih lovk, ki segajo do Ljubljane in naprej v tujino. »Kralj Prekmurja« je nedotakljiv. Na severovzhodu Slovenije ima velikanski vpliv, in mnogo družin je odvisnih od kruha, ki jim ga reže. Njegov poslovni imperij raste in se širi. V Prekmurju skorajda ni več gospodarske panoge, v kateri ne bi bila pomembna Polaničeva podjetja.

12. najbogatejši Slovenec
Na lestvici slovenskim multimilijonarjev je revija Manager Stanka Polaniča posadila na visoko 12. mesto, tik za največjim slovenskim gradbenim tajkunom Ivanom Zidarjem iz SCT. Vrednost Polaničevega premoženja v letu 2009 je bila ocenjena na 52,1 milijona evrov. Na lestvici stotih najbogatejši Slovencev je v enem letu poskočil navzgor kar za štirideset mest.

Po oceni revije Manager se je vrednost razvejenega sistema, ki združuje skupino gradbenih podjetij Pomgrad in skupino kmetijsko-živilskih podjetij Panvita, v zadnjem letu in pol skoraj štirikrat povečala. Polaničev poslovni sistem Intering Holding je lani ustvaril skoraj 195,9 milijonov evrov prihodkov in 24,2 milijona evrov čistega dobička. V celotnem poslovnem sistemu, ki je največji v Pomurski regiji, pa je danes zaposlenih že več kot 1500 ljudi.


Prihodki skupine so se v nekaj minulih letih šestkratno povečali, lani kar 70 odstotkov, kar naj bi bila posledica gradnje pomurske avtoceste. Finančni analitiki ugotavljajo, da skupine Panvita dosega počasnejšo, a stabilno rast in kaže, da bo uspešno prevzemala tržne deleže in tudi lastništvo nekaterih propadlih družb v mesni industriji. Nazadnje so prevzeli del dejavnosti novogoriškega Mipa, ki je šel v stečaj.

Sedež Intering Holdinga, ki posluje na naslovu Tivolska 30, je Polanič preselil v Ljubljano. Polanič si premoženje v poslovnem sistemu deli še z dvema družbenikoma: Jožetom Horvatom (ta naj bi bil po oceni revije Manager težak 39,6 milijona evrov), ki ima četrtinski delež v večinski lastnici holdinga, gibraltarski družbi P & S Investments, in največji, 58,6-odstotni delež v nepremičninski družbi Imo Real, ki obvladuje 44,2 odstotka Interinga; tretji družbenik je upokojenec Anton Ravnič (ocenjena vrednost premoženja na 30,6 milijona evrov), ki ima četrtinski delež v omenjeni gibraltarski družbi P & S Investments, in četrtinski delež v družbi Imo Real.

VEČ V TISKANI IZDAJI