profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nastajanje imperija Janković

Deli na:

Stožice se na sumljiv način privatizirajo po prijateljih družine Janković. Ob zaključevanju gradnje ljubljanskega nogometnega stadiona in športne dvorane postaja namreč vse bolj jasno, da denar zanj ne prispeva investitor, družba Grep, pač pa država in občina.

Stožice se na sumljiv način privatizirajo po prijateljih družine Janković. Ob zaključevanju gradnje ljubljanskega nogometnega stadiona in športne dvorane postaja namreč vse bolj jasno, da denar zanj ne prispeva investitor, družba Grep, pač pa država in občina.

Pred kratkim je ljubljanski podjetnik Rok Furlan z vzdevkom Tyson po podjetju Gramatek Kamnolom kupil 15-odstotni lastniški delež podjetja Gradis skupina G. Ta je 37,5-odstotni lastnik družbe Grep podjetnika Uroša Ogrina, ki kot zasebni partner Mestne občine Ljubljana gradi Športni park Stožice. Gramatek Kamnolom je tako postal okoli šestodstotni lastnik športno-trgovskega centra v Stožicah, ob tem pa ostaja skrito, kdo je njegov pravi lastnik.

Furlan pravi, da je Gramatek v celoti njegov, saj je poleg desetodstotnega deleža odkupil tudi 90-odstotni delež skrivnostne londonske družbe – poštnega nabiralnika Paxman Landscapes. Furlan je hkrati direktor Sector betona, dobavitelja betona za stožiški projekt, kateremu naj bi Grep dolgoval okoli devet milijonov evrov. Tudi Sector beton ima formalno lastnika v obliki družbe poštnega nabiralnika iz Londona, Lona Consulting Limited.

Ali so londonske družbe povezane z družino Janković, županova sinova Damijan in Jure (lastnika Electe Holdinga, Electe inženiringa in Electe naložb) sta prijatelja in poslovna partnerja Furlana, se ne ve, direktor Electe Holdinga Damijan Janković pa noče razkriti niti ozadje povezav s še eno družbo poštnim nabiralnikom s Cipra, to je Ranstad Holding.

Ciprska naveza

Iz letnega poročila Electe za leto 2008 je razvidno, da so posodili 350 tisoč evrov ciprski družbi Ranstad Holding Limited, pred tem znani po manjšem lastništvu v Maksimi Holdingu pod okriljem tajkuna Stanislava Valanta iz NFD Holdinga. Damijana Jankovića smo vprašali, zakaj je Electa posodila 350 tisoč evrov ciprskemu Ranstadu in kdo je lastnik te družbe. »Poslovnih odločitev družb v skupini Electa nisem dolžan pojasnjevati, predvsem pa ne pojasnjevati, komu in zakaj dajemo posojila in kje jih najemamo,« nas je zavrnil in dodal, da je lastnik Ranstada razviden iz registra.

Seveda iz ciprskega registra podjetij, podatki so plačljivi, poznavalci pa so nam zatrdili, da je najverjetneje tudi tam navedeni lastnik zgolj maska. Poslovne povezave Electe in Ranstada so razvidne tudi iz drugih poslov, o katerih so že pisali na spletnem portalu pozareport: pred tremi leti je Electa tej ciprski družbi prodala polovični delež lastništva ljubljanskega lokala Bachus na Kongresnem trgu, prav tako je Electa ciprskemu podjetju prodala polovični delež Klinike Ljubljana, d. o. o.

Skupina Electa ima po letnem poročilu za 41 milijonov evrov premoženja, med drugim sta brata Damijan in Jure Janković solastnika številnih podjetij: Composita (50-odstotna lastnika), Medilab (16 odstotkov), Portinvest (14 odstotkov), Hotel Jelovica Bled (več kot 90 odstotkov), BTC Kratochwill pivovarna in pivnica (20 odstotkov), Luna Park v likvidaciji (14 odstotkov), Pivovarna Laško (114 tisoč delnic, vrednih 2,4 mio. evrov), Pozavarovalnica Sava (36 tisoč delnic, vrednih 346 tisoč evrov), Mercator (Electa ima v njem 22 tisoč delnic, vrednih 3,4 mio. evrov, Zoran Janković pa ima kot večinski lastnik družbe KLM, ki je solastnik Mercatorja, v slednjem še 38 tisoč delnic, vrednih 5,9 mio evrov), Komercialna banka Skopje (delež Electe naj bi bil vreden 5,5 mio evrov).

VEČ V TISKANI IZDAJI