profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov: zakon po željah glavnega...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ljubljanskim otrokom bomo zagotovili mesta v vrtcih

Deli na:

Ljubljana - V Ljubljani bodo do septembra lahko zagotovili mesta 600 otrokom s prebivališčem v Ljubljani, ki so ostali brez mest v vrtcih, je na predstavitvi programa ukrepov za povečanje prostih mest v vrtcih dejala načelnica oddelka MOL za predšolsko vzgojo Marija Fabčič.

Ljubljana - V Ljubljani bodo do septembra lahko zagotovili mesta 600 otrokom s prebivališčem v Ljubljani, ki so ostali brez mest v vrtcih, je na predstavitvi programa ukrepov za povečanje prostih mest v vrtcih dejala načelnica oddelka MOL za predšolsko vzgojo Marija Fabčič.

Od 1200 otrok, ki so ostali brez mest v vrtcih, jih je približno polovica s stalnim prebivališčem v Ljubljani, ki imajo pri vpisu v vrtce prednost. Tem bodo po zagotovilih Fabčičeve do septembra zagotovili mesta. S programom ukrepov pa se trudijo zagotoviti mesta tudi ostalim.

Kot je dejala Fabčičeva, prostor v vrtcih ni samo ljubljanski problem, ampak je problemi celotne Slovenije, zato je potrebno ukrepati skupaj. "Mi lahko ponudimo vso strokovno pomoč, če se tega ne bomo lotili skupno, bo problem ostal nerazrešen" je poudarila.

Na predstavitev so bili sicer povabljeni tudi starši otrok iz občin izven Ljubljane, ki niso dobili prostora v vrtcih, in minister za šolstvo in šport Milan Zver ter generalna direktorica direktorata za vrtce in osnovno šolstvo Mojca Škrinjar, vendar se na povabilo nihče od omenjenih ni odzval.

Na MOL pripravljajo 22 novih oddelkov. Tako bi lahko približno polovico od 30 do 40 oddelkov odprli že do septembra in 600 otrokom zagotovili prosta mesta, je pojasnila Fabčičeva.

Zagotovila je, da bodo na MOL naredili vse, kar lahko, je pa tudi odvisno od tega, koliko novih zasebnih vrtcev se bo prijavilo za koncesije.

Program ukrepov za povečanje mest v vrtcih, ki so jih predstavili na MOL, vključuje tudi nove prizidke, prve gradnje naj bi se pričele leta 2009. S tem ukrepom bi pridobili med 38 in 47 oddelki, kar bi zadostovalo za 532 otrok.

V vsaki stanovanjski soseski naj bi se odprlo nekaj oddelkov, kjer bi investirali zasebniki. S tem bi pridobili 22 oddelkov, kar zadostuje za 308 otrok. Poleg tega poteka tudi preurejanje vrtcev, s čimer nameravajo na MOL pridobiti 14 oddelkov (196 otrok).

Nadalje bodo uredili vrtce še v šolah in v drugih prostorih MOL, kjer so trenutno potrjene štiri lokacije, skupno bi to zadostovalo za 22 oddelkov ali 252 do 280 otrok. Na MOL pa pripravljajo tudi osnutek razpisa za koncesijske vrtce, ki bi delovali pod enakimi pogoji, kot javni vrtci. Poleg naštetega pripravljajo še program ukrepov za notranjo racionalizacijo prostora v vrtcih.

Skupno bi tako lahko pridobili vsaj 1446 mest ali 94 oddelkov, je v predstavitvenem delu pojasnila Fabčičeva. Sicer pa bodo na MOL v rebalansu proračuna za leto 2008, ki se bo predvidoma sprejemal na seji mestnega sveta 30. junija, za potrebe vrtcev predlagali 1,2 milijona evrov sredstev.

Fabčičeva je predstavili tudi predlog sodelovanja z ministrstvom za šolstvo in šport. Med ukrepi so spremembe namembnosti na upravnih enotah, začasna uporabna dovoljenja za prostore izven vrtcev, priprava tipskih vzorcev za koncesije za zasebne vrtce, zagotavljanje sredstev za investicije iz državnega proračuna. Fabčičeva je še pozvala ministrstvo za šolstvo, da se čim prej opredeli do njihovih predlogov.