Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Inšpektorji so Ekosisteme večkrat opozarjali na nepravilnosti

Deli na:
Inšpektorji so Ekosisteme večkrat opozarjali na nepravilnosti

Foto: Bobo

V podjetju Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu, kjer je v četrtek izbruhnil požar, je okoljska inšpekcija večkrat ugotovila nepravilnosti.

Nepravilnosti je ugotovila predvsem pri skladiščenju odpadkov. V družbi trdijo, da so vse nepravilnosti odpravili, je poročala TV Slovenija.

Inšpekcija je ugotovila nepravilnosti predvsem glede skladiščenja odpadkov na območju kompleksa, ki ni bilo utrjeno in nadkrito. Inšpektor je to opazil junija 2013 in nato marca 2013 ugotovil, da se stanje ni spremenilo. Podjetju Ekosistemi je izdal več plačilnih nalogov in pozivov, naj zadeve uredijo.

Na inšpekciji so prejšnji teden trdili, da naj bi inšpektor na agencijo za okolje takrat vložil tudi zahtevo za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja. Vendar to iz dokumentov, ki so jih prejeli na TV Slovenija ni razvidno. "Ker je podjetje nato upoštevalo zahteve iz naše odločbe je bil postopek ustavljen," je v petek za omenjeno televizijo povedala glavna inšpektorica za okolje Dragica Hržica.


Medtem je v ponedeljek lastnik podjetja Ekosistemi Tomislav Kovačič dejal, da so imeli šest inšpekcij. "V peti smo odpravili vse nepravilnosti tako, kot smo napisali v izjavi," je zatrdil.

Vendar to iz dokumentov, ki so jih prejeli na TV Slovenija, ni razvidno. Inšpektor je junija 2012, marca, junija, septembra in oktobra 2013, septembra 2014, februarja in novembra 2015 ter junija 2017 ugotovil enake nepravilnosti. Da je del odpadkov skladiščen nepravilno, je nazadnje ugotovil junija letos. Prejšnji torek, torej dva dni pred požarom, pa je inšpekcija izdala podjetju tudi odločbo, da morajo zadevo urediti v mesecu dni.

Inšpekcija je družbi nalagala tudi denarne kazni. Sprva po 1000 evrov, nato 10.000 evrov. Zaradi neplačila je kazen narasla na 20.000 evrov. Koliko je bilo plačano, iz dokumentov ni razvidno.

Januarja 2014 je inšpekcija izdala še odločbo s katero zahteva, da družba uredi odvajanje odpadne vode. Družba bi morala poskrbeti, da bodo emisije snovi usklajene s predpisanimi mejnimi vrednostim za izpust v naravni odvodnik. A črna brozga še izteka iz obrata, so novinarjem TV Slovenija pokazali domačini.