Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Grims: Zunanji faktorji s Sorosem na čelu sodijo na sodišče

Deli na:
Grims: Zunanji faktorji s Sorosem na čelu sodijo na sodišče

Foto: Bobo

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je včeraj razpravljala o varnostnih razmerah v Makedoniji in na Balkanu.

Po besedah predsednika komisije Branka Grimsa (SDS) so ugotovili, da se razmere na Balkanu zaostrujejo zlasti zaradi dejavnikov iz tujine.

Kot je še dejal Grims v izjavi za medije, je v vitalnem interesu Slovenije, da ostanejo Makedonija in druge države celega Balkana stabilne.

Grims je po seji, ki je potekala za zaprtimi vrati, še dejal, da so se seznanili s poročili ministrstva za zunanje zadeve, ministrstva za notranje zadeve, policije in slovenske varnostno-obveščevalne službe ter varnostno-obveščevalne službe ministrstva za obrambo.

Ugotovili so, da so za zaostritev razmer na Balkanu v glavnem krivi dejavniki iz tujine ter ocenili, da pri tem izrazito negativno vlogo igrata "milijarderja George Soros in Rockefeller", pa tudi Rusija in Turčija.

Pri tem je dejal, da sta bila v rušenje makedonske vlade neposredno vpletena nekdanji veleposlanik ZDA ter kapital Sorosa in Rockefellerja prek skladov. Ravno ta vlada je opravila nalogo, ki je ni EU, in je zaščitila zunanje meje proti Grčiji, kar je zaustavilo migrantski val na balkanski poti pred letom dni, je opozoril Grims.

Po njegovem mnenju je vprašanje, kaj se bo zgodilo, če pride v Makedoniji do oblikovanja povsem drugačne vlade. Spomnil je na izjave nekaterih makedonskih političnih akterjev v predvolilnem času, da bodo takoj ponovno odprli meje. To bi po Grimsovih navedbah Slovenijo postavilo v popolnoma nemogoč položaj, saj ne bi mogla računati na odprto mejo Avstrije. "V razmerah kakršnih smo, Slovenija ta trenutek ne more popolnoma zaščititi meje ali ozemlja na način, kot bi bilo potrebno," je dejal.



Zato je v vitalnem interesu Slovenije, da ostane Makedonija stabilna, da zunanji faktorji s Sorosem na čelu pridejo tja, kamor sodijo, "to je po našem skupnem prepričanju, sodišče", je dodal.

Opozoril je tudi na razmere v Bosni in Hercegovini, kjer se soočajo interesi na eni strani Turčije in Arabcev, na drugi strani pa Hrvaške in Srbija, preko Republike srbske pa tudi Rusije.

"Vsak ima tam svoje interese in zadeve se spreminjajo postopno v tako močan konflikt, da je dejansko vprašljivo nadaljnje funkcioniranje federacije, zlasti če bi se nadaljevala sedanja zgodba s čedalje bolj šibko EU, ki potem ne bi več zmogla zagotavljati tistega faktorja stabilnosti na tem območju, kot ga je sedaj," je menil predsednik parlamentarne komisije.

O vplivu tujih faktorjev na območju Balkana bodo po Grimsovih navedbah govorili tudi v prihodnje, vlado pa bodo pozvali, naj stori vse, kar je mogoče na zunanjepolitičnem področju, da si bo še bolj prizadevala za to, da ostanejo države na tem območju stabilne.

Dejal je še, da je policija opozorila na krepitev kriminalitete pri ilegalnem transportu ljudi in krepitev transportov ilegalnega orožja ter eksploziva z BiH naprej na Zahod. Tega je čedalje več, krepijo se tudi kriminalne združbe in to predstavlja še dodaten varnostni izziv za Slovenijo, je dodal.

Opozoril je še na besede turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, da nihče več ne bo varen na evropskih tleh, omenjena je bila celo možnost, da bi Turčija razvijala jedrsko orožje. To postavlja razmere na tem območju in vse mednarodne odnose v povsem drugačno luč in na čisto drugačne osnove, je prepričan Grims.