pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

ukc ljubljana m24 sr Necenzurirano

Sum prirejanja razpisov v UKC: šef IT v službo k...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Thomas naj bi vedel preveč Odkrito.si

Je pokojni Kingston vedel, kaj je narobe s Kate?

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zakaj je v bunkerju pristal članek o najbogatejših Slovencih

Deli na:
Zakaj je v bunkerju pristal članek o najbogatejših Slovencih

Foto: Arhiv Reporterja

Razkrivamo ozadje medijske cenzure, kot je v Sloveniji še ni bilo - sodnica je zaradi članka o mogočnih zakoncih Izi in Samu Loginu Reporterju zagrozila s kar milijonom evrov kazni.

S slavno zabavno aplikacijo za pametne telefone Talking Tom sta Iza in Samo Login postala daleč najbogatejša Slovenca, »težka« skoraj 700 milijonov evrov. Očitno bi rada povsem nadzirala medije, saj sta sodišču predlagala prepoved objave njune življenjske zgodbe vključno z njunima prejšnjima imenoma oziroma priimkoma. Še bolj bizarno je, da jima je sodnica, ne da bi sploh videla članek (!), ugodila. Deset tisoč že natisnjenih izvodov Reporter Magazina tako ni prišlo do bralcev. Gre za najhujši poseg v svobodo tiska v zgodovini samostojne Slovenije.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o zgodbi o sodni prepovedi, ki spominja na Kafkov Proces; je do najbolj grobega posega v ustavno pravico svobode tiska prišlo zgolj na podlagi ugibanja; zakaj v članku, ki ni smel iziti, ni nikakršnega posega v zasebnost Loginovih; o čem dejansko pišemo v članku, ki je zmotil najbogatejša Slovenca; zakaj oris življenjske zgodbe z družinskih ozadjem brez poseganja v intimnost ni in ne sme biti prepovedan; kako v Sloveniji tako hudega posega v to ustavno pravico svobode tiska, brez katere ni demokratične družbe, ni bilo že od komunizma; zakaj bo do nadaljnjega članek »zaklenjen«; zakaj strokovnjak za medijsko pravo dr. Rok Čeferin poudarja, da sta zakonca Login javni osebi in pravi, da je šlo pri prepovedi za radikalen poseg v svobodo tiska; dr. Matej Avbelj svari, da v primeru, da odločitev sodnice postane sodna praksa, tvegamo resno okrnitev svobode medijev in tiska; dr. Marko Milosavljević pa izpostavlja, da se o biografijah uspešnih poslovnežev v svetu redno poroča.