profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar: Če države severno od nas zapirajo meje, Slovenija mora ukrepati

Deli na:
Cerar: Če države severno od nas zapirajo meje, Slovenija mora ukrepati

Foto: Bobo

Premier Miro Cerar meni, da bodo glede novele zakona o tujcih našli rešitev, ki je skladna z mednarodnimi in ustavnimi standardi.

A je prepričan, da ne mednarodno pravo ne ustava Slovenije ne moreta zavezati k nemogočemu in da se nobena mednarodna konvencija ali ustava ne moreta razlagati tako, da bi bile ogrožene človekove pravice ali varnost.

Cerar je v izjavi novinarjem po obisku azilnega doma v Ljubljani izpostavil človekove pravice in varnost tako naših državljanov kot migrantov.

"Če države severno od nas, ki imajo bistveno večje kapacitete, postavljajo tehnične ovire, je jasno, da mora tudi Slovenija zavarovati človekove pravice svojih državljanov in migrantov," je dejal. Po njegovih besedah države severno od nas zapirajo meje in Slovenija je država, ki ima dotok ilegalnih migracij z vseh strani, kljub temu pa še vedno humano in solidarno ravnamo z begunci. Ob tem je ponovno izrazil željo, da bi čim prej uveljavili skupno evropsko politiko glede migracij.

Zaradi novele zakona o tujcih so sicer zaskrbljeni v Svetu Evrope. Generalni sekretar Thorbjorn Jagland je minuli teden v pismu Cerarju ocenil, da novela sproža vrsto vprašanj v zvezi z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muižnieks pa je pisal predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu. Kot so za STA pojasnili v Brglezovem kabinetu, pismo še preučujejo in ga tako še ne komentirajo.

Cerar pa je včeraj povedal, da je Jaglandu v pisnem odgovoru pojasnil razmere v Sloveniji in ga spomnil na soočanje Slovenije z izjemno velikim migrantskim valom v letu 2015, ko je naša država obvladala razmere zelo humano in obenem zagotovila tudi varnost.

V pismu je opozoril, da je Slovenija pri begunskih tokovih v specifičnem položaju, saj so države severno od nas zaostrile nadzor na meji in napovedujejo zapore. To bi lahko povzročilo, da Slovenija ob dotoku ilegalnih migracij postane žep, zato morajo po Cerarjevih navedbah pravočasno sprejeti ukrepe za zavarovanje ljudi. Je pa premier v pismu tudi zagotovil, da bo Slovenija še naprej ravnala humano, spoštovala človekove pravice in demokratične vrednote.

Izpostavil je še, da Slovenija najbolj resno jemlje zavezo, da po kvotah sprejema begunce. "Smo odprta država, a nikakor ne moremo dopustiti, da bomo kot država z dvema milijonoma prebivalcev zaradi zapor meja severnih držav in morebitnega novega migrantskega vala postali žep, varnostno ogroženi," je poudaril.



Ponovil je, da z novelo zakona o tujcih šele ustvarjajo pravno podlago za ukrepe, ki bi jih v izjemnih razmerah na področju migracij, ko bi bila ogrožena varnost, potrdil DZ z dvotretjinsko večino vseh poslancev. Po njegovih besedah so pri pripravi novele angažirali mednarodne in ustavne strokovnjake.

Kot je poudaril Cerar, ne bo dopustil, da bi se v Sloveniji dogajalo to, kar se v nekaterih drugih državah, ko begunci v težkih zimskih razmerah ostajajo zunaj, zmrzujejo, so brez medicinske oskrbe in so ogrožena njihova življenja.

Na vprašanje, zakaj v teh izjemnih razmerah, ob kakršnih bi v skladu z novelo o tujcih sprožili posebne ukrepe, ne bi razglasili izrednega stanja, je Cerar med drugim spomnil, da se tako stanje po ustavi razglasi, ko je ogrožen obstoj države. Zaradi migracij še ni ogrožen obstoj države, lahko pa nastanejo hude varnostne težave, je pojasnil.

"Tega ne bom dovolil. Želim, da naši državljani živijo v varni državi, da jih ni strah in da obenem sprejemamo tiste prosilce za azil, ki izpolnjujejo zakonite pogoje, " je poudaril. Obenem pa je ponovil, da si prizadeva za strpnost do vseh, tudi pri vprašanju migracij.

Po njegovem mnenju sicer nekateri v Sloveniji tudi migrantski problem zlorabljajo za hujskanje zoper migrante in ustvarjanje mentalitete strahu, proti čemur se bo boril. A da bodo lahko v strpni politiki uspešni, morajo imeti po njegovih besedah ustrezno integracijsko politiko.

Cerar je sicer po obisku v azilnem domu zadovoljen, da so v azilu primerno obravnavani, da Slovenija skrbi za prosilce za mednarodno zaščito ter jim zagotavlja človeške pogoje za začasno ali trajno prebivanje v naši državi. Če bodo predstavniki Sveta Evrope želeli, so po njegovih besedah dobrodošli, da se prepričajo, kako Slovenija odgovorno, strpno in humano ravna z begunci.

DZ bo sicer glede novele zakona o tujcih odločal po nujnem postopku na seji, ki se bo začela prihodnji ponedeljek. Pristojni odbor DZ bo zakon obravnaval v petek.