Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Brez korupcije pri študentski prehrani

Deli na:

Komisija za preprečevanje korupcije v presoji posla elektronizacije študentske prehrane ni zaznala znakov korupcije in ta po njeni oceni ne predstavlja konflikta interesov. Komisija je posel vzela pod drobnogled na pobudo same Študentske organizacije Slovenije, prijela pa je še prijavo Mlade Slovenije, podmladka NSi.

Komisija za preprečevanje korupcije v presoji posla elektronizacije študentske prehrane ni zaznala znakov korupcije in ta po njeni oceni ne predstavlja konflikta interesov. Komisija je posel vzela pod drobnogled na pobudo same Študentske organizacije Slovenije, prijela pa je še prijavo Mlade Slovenije, podmladka NSi.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je protikorupcijsko komisijo lani zaprosila, da preveri njihov javno objavljeni razpis za elektronizacijo plačevanja študentske prehrane, in sicer zaradi "namigovanj" v medijih, da je edini preostali kandidat povezan z afero podjetja Ultra in aktualnim ministrom za visoko šolstvo, navaja protikorupcijska komisija v načelnem mnenju.

Poleg te je protikorupcijska komisija prejela še prijavo MSi z očitki, da so v omenjenem razpisu podani razlogi za sum korupcije in nasprotje interesov. MSi je ŠOS očitala, da je bil razpis prilagojen enemu ponudniku, hčerinskemu podjetju Ultre.

Komisija je, kar se tiče formalnosti postopka izbora izvajalca elektronizacije študentske prehrane, ugotovila, da ni razvidnih kršitev dolžnega ravnanja odgovornih oseb ŠOS. Prav tako ravnanje odgovornih oseb ne izpolnjuje znakov definicije korupcije po zakonu o preprečevanju korupcije.

Pri presojanju suma domnevnega navzkrižja interesov pri enemu od članov razpisne komisije ŠOS - ta je bil nekdaj zaposlen v podjetju Ultra - pa protikorupcijska komisija navaja, da ni našla razlogov za sum konflikta interesov, saj ni mogoče ugotoviti neposrednega ali posrednega vpliva dotične osebe na odločitve v zvezi s predmetnim postopkom.

Tudi pri presojanju strokovnosti ponudnika protikorupcijska komisija ugotavlja, da v tem primeru ni mogoče govoriti o kršitvah zakona o preprečevanju korupcije. ŠOS se je namreč kot avtonomni organ sam odločil glede predmeta naročila, komisija za preprečevanje korupcije pa se o njegovi primernosti oz. strokovnosti v okviru svojih pristojnosti ne more opredeljevati.

Kot je znano, je MSi 16. junija lani podaja prijavo na protikorupcijsko komisijo zaradi suma korupcije in navzkrižja interesov v poslu ŠOS za elektronizacijo študentske prehrane. Očitke MSi so v ŠOS ves čas zavračali kot neutemeljene. Da bi se oprali sumov korupcije, pa so tudi sami protikorupcijsko komisijo zaprosili, da presodi ta posel.

Tedaj so sicer napovedali, da bodo s podpisom pogodbe z izbranim ponudnikom - podjetjem Margento, počakali do odločitve protikorupcijske komisije. Kljub temu so 14. oktobra lani pogodbo podpisali. Zaradi javnih očitkov na račun Ultre je omenjeno podjetje tedaj sporočilo, da se umika iz lastniških povezav v vseh družbah, ki tržijo svoje storitve na območju Slovenije.