nusa lesar Odkrito.si

Uroš Slak je bil zanjo odlična šola

Artur 3 Svet24.si

Kaj je počel Artur Štern?

Pujsa Pepa Svet24.si

Pujsa Pepa povzroča avtizem?!

termometer, zima, sneg, mraz Svet24.si

Po sneženju bo pritisnil “ruski mraz”

nails Najstnica.si

Poslovi se od lomljivih in krhkih nohtov

martina ipša Njena.si

Martina Ipša divje hujša

Sylvester Stallone Njena.si

Znani igralec ogorčeno: Nisem mrtev!

Slovenija

Bivanje sodnika v nezakonito zgrajenem objektu po mnenju etične komisije v nasprotju s sodniškim kodeksom

Deli na:
Bivanje sodnika v nezakonito zgrajenem objektu po mnenju etične komisije v nasprotju s sodniškim kodeksom

Foto: Arhiv Svet24

Komisija za etiko pri Sodnem svetu je ob obravnavi primera sodnice piranskega okrajnega sodišča Tine Benčič, ki naj bi živela v na črno zgrajeni hiši, sprejela načelno mnenje. To pravi, da je ravnanje sodnika, ki biva v nezakonito zgrajenem objektu, v nasprotju s kodeksom sodniške etike. Podrobnejša obrazložitev bo pripravljena v prihodnjih dneh.

Po poročanju medijev sta namreč sodnica Benčičeva in njen soprog svojo hišo zgradila na zemljišču, ki je v lasti sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, hkrati pa sta jo zgradila na črno. Zadeva je toliko bolj sporna, ker sodnica na sodišču odloča o zadevah, povezanih z izvršbami in zemljiško knjigo.

O primeru je sredi septembra odločal Sodni svet in sklenil, naj primer obravnava njegova komisija za etiko, ki presoja kršitve sodniškega kodeksa. Disciplinskemu tožilcu na vrhovnem sodišču so člani Sodnega sveta sklenili tudi predlagati, naj zoper sodnico uvede disciplinski postopek, kar je sicer predlagala tudi predsednica koprskega okrožnega sodišča. Disciplinski tožilec je predlogu sledil in zoper Benčičevo začel disciplinski postopek.

Po zakonu lahko predsednik vrhovnega sodišča glede na značaj in težo očitane kršitve za sodnika, ki se znajde v disciplinskem postopku, odredi suspenz in ga s tem začasno odstrani iz službe. V tem primeru se predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič za to ni odločil. Kot so namreč za STA pojasnili na Okrajnem sodišču v Piranu, Benčičevi tak ukrep ni bil izrečen, zato še naprej opravlja svoje sodniške dolžnosti.

Komisija za etiko in integriteto pri Sodnem svetu sicer glede ravnanj sodnikov prejema le načelna mnenja, ki jih nato v anonimizirani obliki objavi na spletni strani Sodnega sveta.