profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bilo bi bolje, če bi pripel kakšno fotografijo ob odkritju žrtev v Hudi Jami

Deli na:
Bilo bi bolje, če bi pripel kakšno fotografijo ob odkritju žrtev v Hudi Jami

Foto: Primož Lavre

Franci Breznik napačno fotografijo o poboju na Teznem vzel iz hrvaškega portala narod.hr

Poslanec Franci Breznik je napačno fotografijo povojnih pobojev na Teznem pri Mariboru maja 1945, ki jo je objavil na svojem tviter profilu, našel na spletni strani hrvaškega portala narod.hr (časopis Hrvatski narod): »Če tako sliko deliš dalje v kontekstu spomina na izvensodne umore na Teznem ali to pomeni, da sem prevarant in zlorabljam zgodovino v politične namene ter zanikam holokavst?«

Izkazalo se je namreč, da so žrtve na fotografiji Judje, ki so jih umorili nacisti, ta pomota pa je povzročila zgražanje zlasti leve javnosti in obtožbe poslanca SDS, da s tem zavaja javnost. Seveda bi bilo bolje, če bi pripel kakšno originalno fotografijo ob odkritju žrtev v Barbara rovu v Hudi Jami. Navsezadnje se zločin, ki so ga nad žrtvami zagrešili jugoslovanski komunisti, v svojem bistvu ne razlikuje od podobnih nacističnih zločinov.

Kako je prišlo do napake je Breznik pojasnil v pismu, ki ga je naslovil na Gregorja Trebušaka, urednika oddaje Svet na Kanalu A, ki ga objavljamo v nadaljevanju:

Spoštovani g.Trebušak

Danes so me opozorili, na pisanje Vašega medija, ki ga kot urednik zastopate, da me obtožujete ponarejanja slike iz 2.sv.vojne z namenom izrabe v politične namene ter zanikanje holokavstva.

S pokopavanjem mrtvih, sem se prvič srečal pri mojem raziskovanju letalske tragedije na Korziki, pred dobrim desetletjem.

Moje obširno večletno raziskovalno delo na področju Mt. Saint Petra na tisoče posnetih fotografij in številni predmeti ter odločno delo vaše kolegice Jane Kobal in Vaše medijske hiše so pripomogli, da smo leta 2008 speljali najbolj drzno humanitarno akcijo z namenom ponovne sanacije na Korziki, v zgodovini te države. Še več, Francozi so posneli kratek dokumentarec, v katerem so nas opisali kot vzor humanega naroda.

Po mojem prepričanju, bi si ekipa Preverjeno  takrat zaslužila visoko novinarsko priznanje, ker še nobeden novinarski prispevek ni sprožil takšne obsežne akcije in to v tuji državi.

To nam je uspelo nenazadnje tudi zaradi odločnosti takratnega predsednika vlade g. Janše, ki je kljub tveganjem dal zeleno luč, da smo iz Korzike pripeljali še zadnje dele trupel nesrečnikov in njihove osebne predmete, ki so ležali na 1360 m višine, več kot 27 let.

Z isto empatijo do žrtev vseh treh totalitarizmov in humanimi vzgibi opravljam tudi delo poslanca DZ.

Na svojem tw profilu sem pred dnevi objavil nekaj fotografij iz pokola na Teznem pri Mariboru v maju 1945.

Če na svetovnem spletu vtipkate domene: Tezno 1945, se vam prikaže slika, ki jo je dal na splet portal narod hr, že pred nekaj leti. Ob njej je zapisano: Svibanj 1945-Tezno-15.000-20.000 žrtva-tenkovski rov s pobijanim hrvatskim...

Če tako sliko deliš dalje v kontekstu spomina na izvensodne umore na Teznem ali to pomeni, da sem prevarant in zlorabljam  zgodovino v politične namene ter zanikam holokavst?

Med drugim  jo ima tudi na svoji strani tudi g. Šafarić, nekdanji predsednik društva zamolčani grobovi in priznani raziskovalec povojnih pobojev.

Ali ni portal medij?

Ali deljenje informacije iz nekega medija obtožuje delilca, če se morebiti izkaže, da je informacija izkrivljena ali lastnika portala?

Če obstaja dvom Vašega medija, ali se vam ne zdi potrebno kontaktirati lastnika medija portala, ki ima to sliko z besedilom objavljeno že leta?

Kot oseba sem idealist in humanist in si ne predstavljam, da gre zadeva mimo.

Zame je boleče, ker želim pri svojem delu, zasledovati najboljše namene. Predvsem opozoriti na zločine, katerih storilce, ni nikoli doletela kazen in katerih ideologija ni doživela svojega Nürnberga.

Naročniki teh zločinov, eksekutorji in njihovi potomci, pa uživajo brezskrbne privilegije te družbe še danes!

Do danes me ni kontaktiral nobeden medij, na twitterju sem opozoril g. Kordiša, kje je slika objavljena (od kod sem jo vzel), s kakšnim besedilom.

Ali menite, da sem kot delilec domnevne(po mnenju g.Kordiša) sporne fotografije ponarajevalec zgodovine in človek s slabimi nameni?

S spoštovanjem 

Franc Breznik